Anna Öhgren bor granne med ett av de områdena där återvinningsföretaget Think Pink har dumpat byggsopor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Norrtäljebon Anna Öhgren som är granne med en tomt där stora mängder byggavfall från avfallsbolaget Think Pink grävts ner. Hon har inte badat på fem år och dricker inte längre dricksvattnet från kranen. Foto: Elina Björklund

Anna drabbades av Think Pinks nedgrävda byggavfall: ”Jag törs inte dricka mitt eget kranvatten”

Uppdaterad
Publicerad

Härvan runt återvinningsföretaget Think Pink har utvecklats till att bli den största miljöbrottsrättegången i svensk rättshistoria. I rättegången som inleds på tisdag står elva personer åtalade. De ska enligt åklagarna i olika grad ha grävt ner byggavfall och lämnat gigantiska sopberg på platser runt om i mellansverige.

Många privatpersoner har berörts av att avfall från byggarbetsplatser grävts ner i marken i anslutning till deras bostäder. En av dem är norrtäljebon Anna Öhgren:
– Jag törs inte dricka mitt eget kranvatten då det konstaterats höga halter av tungmetaller i Infjärden här utanför Norrtälje. Jag väljer att köpa mineralvatten istället.
Hennes egen brunn ligger bara ett stenkast från fjärden.

Största miljöbrottsrättegången i svensk rättshistoria

Det är en gigantisk förundersökning på 48 000 sidor som nu ska behandlas i rätten. Tre åklagare har kallat 150 vittnen till rättegången.

Fyra personer åtalas för grova miljöbrott och ekobrott. Tre av dem är Bella Nilsson, som numera heter Fariba Vancor, hennes dåvarande make Thomas Nilsson, samt företagsprofilen Leif-Ivan Karlsson. Samtliga har suttit i företagsledningen och varit verkställande direktör i olika perioder. De övriga sju åtalas för miljöbrott i olika grad.

Stora skadeståndskrav från kommunerna

Kommuner och privatpersoner har skadeståndskrav på 260 miljoner kronor. Bland annat efter att ha tvingats forsla bort de gigantiska sopberg som funnits. En av dem som har störst skadeståndskrav är Botkyrka kommun som haft två stora sopberg. I Kassmyra har 48 000 ton byggavfall körts iväg. Den stora högen i Kagghamra har täckts av sand.

Bella Nilssons/Fariba Vancors, Thomas Nilssons och Leif-Ivan Karlssons advokater säger till SVT att de inte vill ställa upp i media innan rättegången men påpekar att deras klienter förnekar brott.

Mastodonträttegången som börjar den 3 september 2024 avslutas först i maj 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.