Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. Foto: SVT

Ännu ett mässlingsfall i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett fall av mässling har konstaterats i Stockholmsområdet. – Det upptäcktes i helgen, säger smittskyddsläkaren Per Follin till TT.

Det innebär att elva personer hittills har drabbats av den mycket smittsamma sjukdomen, tre vuxna och åtta barn.

– Vi kan nu också konstatera att samtliga fall tillhör en och samma smittkedja, om än på lite olika vägar. Några har smittats inom familjen, medan andra har smittats i samband med vårdkontakter, säger Per Follin.

Mässlingsfall väcker debatt

Läs mer: Sant och falskt om mässling

Eftersom sjukdomen är så pass smittsam uppmanar Per Follin personer som misstänker sjukdom att ringa sjukvården eller Vårdguiden innan man beger sig till sjukhuset eller vårdcentralen.

– Man bör helst inte åka in och sätta sig i ett väntrum eller liknande, säger Per Follin.

Allvarlig sjukdom

Flertalet fall har inträffat på det så kallade Järvafältet nordväst i Stockholm. Det är områden där vaccinationstäckningsgraden för mässling, påssjuka och röda hund ligger på 82–85 procent, långt under den gräns på 95 procent som brukar anges för att så kallad gruppimmunitet ska uppstå då ovaccinerade personer ”skyddas” tack vare alla de runtomkring som har vaccinerat sig.

– Mässling är en ganska allvarlig sjukdom som kan bana väg för andra infektioner samt orsaka svår hjärninflammation, säger Per Follin.

Mässling karakteriseras av ett hastigt insjuknande med feber, irriterade ögon samt torrhosta. Efter någon dag får den sjuke stora röda fläckar/utslag. Fläckarna syns oftast först i ansiktet, men sprids senare till den övriga kroppen.

Fakta: Mässling

Fram till 1980-talet insjuknade flera tusen svenskar i mässling, men sjukdomen har blivit ovanlig sedan den infördes i barnvaccinationsprogrammet.

Första dosen ges vid 18 månaders ålder, i ett kombinationsvaccin tillsammans med röda hund och påssjukan. Andra dosen ges i årskurs ett eller två.

Förutom barn under 18 månader så finns det även ett antal vuxna svenskar som saknar skydd. Oftast handlar det om personer födda i slutet av 1960- eller under 1970-talen som inte hann få sjukdomen som barn, men som var för gamla när vaccinet infördes i barnvaccinationsprogrammet.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att se över sitt skydd, framför allt vid resa utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet