Under året 2024 ökade antalet restauranger i Stockholm med 10 procent, från 6 600 till 7 300. En liknande utveckling syns i antalet serveringstillstånd, som i hela Sverige också har ökat med 10 procent, från 12 800 till 14 100 enligt en ny mätning som gjorts av Stockholms handelskammare.
–Stockholmarna och övriga svenskar efterfrågar upplevelsebaserade tjänster i sitt närområde mer än till exempel shopping, säger Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.
Restaurangscenen viktig för Stockholmare
En trendspaning är att det blir allt fler kluster av restauranger som samlas i mat- och dryckesdestinationer. Exempel på nya restaurangområden som breder ut sig är till exempel Slussen, Stureplan och Slakthusområdet.
– Det finns alltid en risk för överetablering om det blir mycket av nåt men då tenderar de att försvinna och ersätts av något annat. Men trenden i regionen är att fler går ut på restaurang, säger han.
Konkurserna minskar
För hotell- och restaurangbranschen visas också försiktigt positiva siffror från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Enligt den senaste statistiken har det skett en minskning av konkurser med 18 procent. jämfört med samma månad förra året.
Se mer i videon ovan.