Informationen samlas dagligen in från satellitbilder som analyseras. Vid eventuellt höga koncentrationer skickas varningar ut. Tjänsten är resultat av ett EU-finansierat projekt där företaget bakom appen har deltagit tillsammans med bland andra Mälarens vattenvårdsförbund.
– Mälaren har en lång historik med problematik kring algblomning och övergödning. Det är dryga tre miljoner som bor runt Mälaren och nyttjar den som badsjö och rekreation. Det är också den sjö vi tar mest dricksvatten ifrån och det är också ett problem för vattenverken med algblomningar, säger Ingrid Hägermark, förbundschef på Mälarens vattenvårdsförbund.
Extra ögon på bad- och dricksvatten
Flera kommuner och vattenverk har börjat använda appen, som kallas Cyanoalert. I Stockholmsområdet håller Huddinge kommun ett extra öga på algläget vid badplatser. Även Stockholm vatten som levererar dricksvatten använder appen. Där ser man fördelen att man med varningstjänsten snabbt varnas om algblomning och kan agera redan samma dag med till exempel provtagningar.
Sedan tidigare finns satellitövervakning av algblomning i havet, bland annat Östersjön, men inte i insjöar, skriver Sveriges Radio Ekot som var först med att berätta om den nya tjänsten.
Försöket sträcker sig under 2020 och 2021 och ska sedan utvärderas.
Deltagande kommuner och vattenverk
Eskilstuna
Huddinge
Håbo
Knivsta
Mälarenergi
Norrvatten
Nykvarn
Stockholm vatten AB
Uppsala