Arbetsdomstolen anser att strejken har varit en fråga om arbetsvägran från arbetstagarnas sida. De anser att de många sjukskrivningarna, uppsägningarna och att låsa in nycklarna var ett led i en olovlig stridsåtgärd för att få bolaget att upphöra med inventeringen.
Nu döms renhållningsarbetarna att betala upp till 3.500 kronor per person i skadestånd.
Vild strejk
Det var i början av juli som sophämtarna hos Stockholms största renhållningsbolag Reno Norden gick ut i en vild strejk efter beskedet att arbetsgivaren ville införa månadslön och förlänga arbetstiden. En vecka senare fick den utomfackliga organisationen ”Stockholms sopgubbar” stöd av fler renhållningsarbetare från andra bolag som också gick ut i strejk.
Nycklarna
Samtidigt lyfte sophämtarna ännu en stridsfråga – nycklarna till alla soprummen. Arbetsgivaren ville att sophämtarna skulle märka upp vart alla nycklarna gick, något som de vägrade, eftersom de ansåg att det var ett sätt att ta bort en exklusiv yrkeskunskap.
Tvingades tillbaka
Redan i juli i somras efter en veckas strejk gav Arbetsdomstolen ett förhandsbesked att strejken var olovlig och sophämtarna tvingades gå tillbaka till sina arbeten.
Arbetsgivaren krävde läkarintyg
Under den vilda strejken sjukskrev sig en del av sophämtarna och arbetsgivaren krävde sjukintyg redan första dagen, något som upprörde arbetarna.
Idag meddelade Arbetsdomstolen att det ”inte råder någon tvekan om att det finns särskilda skäl att kräva läkarintyg i en situation där en större del av arbetsstyrkan sjukanmäler sig under olovliga stridsåtgärder”.