Sedan i mars förra året har iva-sjuksköterskorna på Karolinska både i Huddinge och Solna jobbat 12,5-timmarspass, med undantag för någon månad i höstas när pandemitrycket lättade något. Mellan januari och april bestämde sig 19 sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset för att säga upp sig eftersom de inte såg att det skulle bli någon förändring i arbetsförhållandena.
-Jag slutar för att jag har väldigt lågt förtroende för att arbetsgivaren ska ge mig möjlighet att ge patienterna bästa möjliga vård. En vård som kan minska risken för vårdskador och även minska risken att dö, säger Fia Lund.
Inga åtgärder från ledningen
Förebyggande vård riskerar att prioriteras bort vilket gör att patienterna kan bli ännu sjukare av att ligga på sjukhus.
-Ett exempel är att när du är sjuk får du sämre cirkulation och så får du kanske ett sår i rumpan och sen bajsar du och om jag då inte är där och hinner byta snabbt kan bajset komma in i såret och så kan patienten riskera att få en infektion som kan leda till komplikationer och i värsta fall döden, säger Fia Lund.
Hon har jobbat som sjuksköterska i 24 år och sett mycket men är ändå orolig över det senaste årets utveckling och över att ledningen på Karolinska inte kommunicerar några åtgärder som ger henne hopp om att det kommer att bli bättre framöver, snarare tvärtom.
-Förra sommaren hade hade vi inga covidsjuka patienter på iva men man körde ändå krislägesavtal hela sommaren. Det är ett bevis på att det inte bara har med pandemin att göra. Sen blir det ju inte blivit bättre av att alla slutar, då blir det ju ännu tyngre för dem som är kvar, säger Fia Lund.
Artikeln har kortats