Foto: SVT

Arlanda ska stärkas som storflygplats

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen skapar ett särskilt Arlandaråd för att utveckla flygplatsen. Infrastrukturministern menar att flygplatsen är en förutsättning för ett fortsatt blomstrande näringsliv i hela Norden.

Under torsdagen presenterade regeringen sin flygstrategi. Där framgår det bland annat att Arlanda ska stärkas som storflygplats.

– Ett välfungerande Arlanda är en förutsättning för att locka fler huvudkontor till Sverige och för ett fortsatt blomstrande näringsliv i hela Norden. Bland annat behöver fler direktlinjer startas, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Arlandaråd tillsätts

Ett särskilt Arlandaråd ska skapas för att ge bättre förutsättningar för flygplatsen att utvecklas.

Som SVT Nyheter Stockholm tidigare berättat ska det bland annat bli möjligt att checka in USA-passagerare redan på svensk mark.

– Det här är ett sätt att stärka Arlanda när det gäller resandet till USA. Genom att passagerarna kan gå igenom säkerhetskontrollerna redan på svensk mark slipper man de långa köerna i USA, säger Anna Johansson (S).

Infrastrukturministern hoppas att det här så kallade preclearence-systemet ska locka flygbolag från andra länder att mellanlanda på Arlanda, eftersom resandet förenklas för passagerarna.

Ytterligare förslag kommer

År 2038 löper Bromma flygplats avtal med Stockholm ut. Det är ännu oklart om Bromma verkligen kommer att läggas ner eller inte.

Men regeringen måste ha en god bild av hur flygtrafiken till och från Stockholm ska kunna säkerställas i framtiden, menar infrastrukturministern.

Tanken är att fler konkreta förslag som ska stärka Arlanda som storflygplats ska läggas fram senare.

– Regeringen tar ingen ställning i frågan om Bromma ska stängas eller inte. Men det är många aktörer som måste samarbeta om flygets framtid ska kunna säkras, säger Anna Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.