Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erfarna poliser efterlyser nu en uppluckring av lagen för att komma åt oseriösa hotellaktörer. Foto: Polisen/SVT

Polis får inte meddela hotellägare när brott begås i deras lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägare kan vara helt ovetande om att upprepad brottslighet förekommer i deras egna lokaler – på grund av sekretesslagstiftning. Nu efterlyser flera poliser en lagändring för att kunna informera om brotten.

– Det skulle vara revolutionerande, säger Patrik Jensen-Sahlström, gruppchef på polisens människohandelssektion.

SVT Nyheter kan i en granskning avslöja att brottslighet kan fortsätta pågå på flera hotell i Stockholm trots att polisen känner till det. Myndigheten jobbar aktivt mot kriminaliteten på hotell men lagstiftning försvårar deras arbete.

Patrik Jensen-Sahlström, som är gruppchef på polisens människohandelssektion, berättar att det inte finns något lagstöd för polisen att dela med sig av sekretessbelagda uppgifter till privata aktörer, så som fastighetsägare.

Hotellen som används av kriminella

– Det spelar ingen roll om det är på vårt initiativ eller efter deras begäran, eller om det är muntligen eller skriftligen, säger han.

Efterlyser lagändring

I praktiken innebär det, menar Patrik Jensen-Sahlström, att fastighetsägare som hyr ut lokaler till kriminella kan välja att se mellan fingrarna eftersom de inte fått någon formell information från polisen. Att driva en rättslig process för att bli av med hotellet kan dessutom kosta både tid och pengar.

– Det är månader av olika instanser som ska vara inblandade och mycket av det ska ju drivas av den enskilda fastighetsägaren. Det är nog väldigt lätt att titta bort, säger han.

Fastighetsägaren: ”Hade kunnat hjälpa”

Magnus Berglund, ansvarig för svenska investeringar på bolaget Capman Real Estate som varit hyresvärd åt en av de hotellverksamheter som SVT granskat, understryker att bolaget vidtar åtgärder så fort man får kännedom om brottslighet. Han instämmer i att sekretesslagstiftningen bör ses över.

– Jag skulle bara vara positiv till en uppluckring. Om polisen sitter på information om brottslighet så vill vi så klart gärna veta det. Då hade vi kunnat hjälpa till att hantera problemet. Det påverkar ju oss och våra investeringar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellen som används av kriminella

Mer i ämnet