Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid rikligt regnande görs tillfälliga utsläpp som innebär att det kan komma ut bakterier i sjöar som kan innebära att badande drabbas av magsjuka. Foto: Stockholm vatten och avfall

Miljontals liter bajsvatten i Mälaren – på grund av regn

Uppdaterad
Publicerad

Förra året släpptes 66 miljoner liter bajsvatten ut i landets tredje största sjö på grund av tillfälliga utsläpp i samband med att det regnat mycket. Avföringsbakterier och andra bakterier som släpps ut med avloppsvattnet gör att badplatserna inte blir tillgängliga för bad.

Spillvattnet som släpptes ut i Mälaren förra året motsvarar ett 25-tal fyllda 50-metersbassänger, enligt SvD som var först med att rapportera om det orenade avloppsvattnet.

– Det är inte vanligt men i värsta fall kan man stöta på bajskorvar och bindor när man är ute och simmar, säger Linda Evjen som är utredningsingenjör på Stockholm vatten och avfall.

Avrådan att bada direkt efter regn

När det blir riklig nederbörd och skyfall så blir ledningsnätet överbelastat och rören klarar inte av att forsla den stora regnmängden. En av konsekvenserna kan då vara att källare drabbas av översvämningar.

För att undvika det görs ett tillfälligt utsläpp där man släpper ut regnvattnet och det orenade avloppsvattnet i Mälaren.

– Jag tycker inte man ska bada i direkt anslutning till att det har regnat väldigt mycket. Vänta en dag eller två och låt vattnet spädas ut så vattnet blir renare, säger Linda Evjen.

I videon ovan utvecklar Stockholm vatten och avfall vad som är skälet till de tillfälliga utsläppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.