Kvinna och man som tittar på varandra i ett rum pyntat för barn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sarah Aldoukhij och Filmon Tekle är två av dem som utbildats och som nu fått höra om barnens erfarenheter för att se vilket stöd de behöver. Foto: Rasmus Ejneberg/SVT

Barn i Järva erbjuds psykologhjälp för gängvåld

Uppdaterad
Publicerad

Rädda Barnen menar att psykologiska samtal och stöd till barn glöms bort i skuggan av gängvåldet. Sedan en tid tillbaka har därför en metod, som annars används i krigsdrabbade länder och flyktingläger, testats på barn i Järva, med lyckat resultat. Nu ska arbetssättet spridas vidare till bland annat Nacka och Malmö.

– Vi har ett nytt läge i Sverige där ännu fler barn i sin vardag drabbas av våld, Josefin Michanek, gruppchef och psykolog på Rädda Barnen.

Pilotprojektets metod grundar sig i så kallad ”task sharing” och innebär att psykologer snabbutbildar vuxna som har god kontakt med barn i området i grundläggande KBT-tekniker och riktat krisstöd.

Vid flera tillfällen har ett 100-tal barn i Järva i nordvästra Stockholm fått träffa nyutbildade Sarah Aldoukhij och Filmon Tekle för att dela med sig av sina erfarenheter av gängvåldet.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Det kan handla om att grannens port har exploderat, säger Sarah Aldoukhij.

”Barn som fallit mellan stolarna”

Barnen får inledningsvis svara på en rad frågor som rör gängvåld för att ge en fingervisning hur pass nära våldet kommit. Ett tiotal barn har bedömts ha så svåra trauman av vad de sett och hört att de lotsats vidare till bland annat BUP, barn och ungdomspsykiatrin.

– Vi jobbar med barn som fallit mellan stolarna och där samhället brustit och svikit, säger Sarah Aldoukhij.

Barnen som deltar är i åldrarna 9-14 år. Rädda barnens mål är att hjälpa 400 barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet