Ungdomar i Sätra tror att deras bakgrund kan göra det svårare att få jobb. Foto: SVT

Dyster bild när barnen beskriver sina framtidsutsikter i ny rapport

Uppdaterad
Publicerad

Barnombudsmannen, BO, har tagit fram den första rapporten om hur barn i förorts- och glesbygdskommuner själva uppfattar sin situation och sina framtidsutsikter. Och det är bitvis ganska dyster läsning: Barnen uppger bland annat att vuxenvärlden ignorerar och sviker dem och att våldet i vardagen begränsar deras liv.

I barnens berättelser framkommer en bild av barn som känner sig bortglömda av både politiker och vuxenvärlden. Och det är skolan som får hårdast kritik enligt rapporten.

– Barnen lyfter kärleken till orten men många barn och unga beskriver också hur de många gånger möts av för låga förväntningar från vuxna i skolan. Att man inte ska bli något, att det inte ska gå bra. Och det som barnen beskriver är att man tar åt sig av det de vuxna säger, vilket kan innebära att man helt kan tappa sin framtidstro, och det är allvarligt, säger Anna Karin Hildingson Boqvist som är vikarierande barnombudsman.

Fyra av tio pojkar i rapporten tror att deras bakgrund kan påverka deras framtid negativt och att de inte kommer få jobb när de blir vuxna.

Glesbygden: Otryggheten och infrastrukturen ett problem

I glesbygden tycker barn och unga att de ofta glöms bort. Att politiker lovar men ingenting händer, och att infrastrukturen kan påverka yrkesvalen i framtiden. Här upplever man också otrygghet, mobbning på skolorna och personliga hot och trakasserier samt passivitet från vuxenvärlden.

– De insatser som görs för att stärka barnen i skolan utgår inte från barnens perspektiv och erfarenheter, och därför riskerar insatserna att bli missriktade. Vi måste börja lyssna på barnen, som sitter på kloka lösningar, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

Nationell handlingsplan mot våld

Trots att barnen i rapporten uppger att de trivs i sitt närområde präglas inte sällan deras vardag av våld, utanförskap och kaosartade skolor.

De yngre barnen berättar om hur våldet i närområdet och på förskolan begränsar deras liv. Många barn tillåts inte att gå ut och leka på grund av kriminalitet.

Barnombudsmannen anser att Sverige brister i att skydda barn från våld i enlighet med barnkonventionen.

Och därför kräver nu BO att regeringen tar fram en nationell handlingsplan mot just våld. I dag kommer rapporten att överlämnas till regeringen med följande förslag:

– Att regeringen tar fram en nationell plan på hur man ska stoppa våldet. Och för att komma till de bästa förslagen bör man titta på lösningar som kommer från barnen själva. Att regeringen säkerställer likvärdig utbildning för alla barn. Och att de stärker barnets rätt till delaktighet i en meningsfull fritid, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

Så gjordes undersökningen

BO har tagit fram ett index för att mäta vilka kommuner och förorter som de bedömer som utsatta ur ett barnperspektiv.

Barnen som Barnombudsmannen har mött och fått svar från bor i kommuner och förorter där barn i genomsnitt har sämre ekonomi, sämre skolresultat och sämre hälsa än i övriga landet och enligt BO riskerar barn att inte ha samma rättigheter beroende på var man bor.

 Över 900 barn har svarat på enkäten och 88 barn har intervjuats. Deltagarna var mellan 4-20 år gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.