Samtalen till Bris barnkuratorer ökade med omkring fem procent förra året, till 28 400, jämfört med 27 000 2016, enligt organisationens årsrapport.
Psykisk ohälsa är fortfarande den vanligaste orsaken till att barn ringer.
– Det är ungefär lika många till antalet, men de har skiftat lite mot en ännu allvarligare karaktär. Det är mer självskadebeteende och funderingar kring självmord. Allvarsgraden har ökat kring psykisk ohälsa, säger Jägerskog.
Många samtal om skolan
Ett av fem samtal handlar om problem i skolan, och kopplingen till psykisk ohälsa är tydlig. Många barn och unga upplever en social tävlan, där man förväntas lyckas på livets alla arenor samtidigt; utseendemässigt, sportsligt, i sina relationer och i skolan.
– På strukturell nivå är det mycket i skolan som förstärker tävlan och bidrar till psykisk ohälsa, säger Jägerskog.
Bland annat leder betygspress, gymnasiets kursbetygsystem och dålig arbetsro till att många mår dåligt. Bris skriver att många beskriver att de kämpat länge, men att det till slut gått så långt att de ger upp.
– Barn pressas och stressas på ett obefogat sätt, säger Jägerskog.
Fakta: Samtal till Bris
Samtalen brukar pågå 10–45 minuter, och kan ske via telefon, mejl eller chatt.
80 procent är tjejer, 13 procent killar, 2 procent ickebinära och resten ville inte välja eller så saknas uppgift om kön. De flesta är i åldern 13–15 år.
Det vanligaste samtalsämnet är psykisk ohälsa (depression, diagnoser, nedstämdhet, självdestruktivitet, självmord, ångest och ätstörningar).