• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dania Hassooni och Leila Fridberg som precis börjat åttan på Rinkebyskolan tycker att många jobbar hårt för att höja sina betyg. Foto: Moa Ferm/SVT

Fler elever på Rinkebyskolan klarar grundskolan

Uppdaterad
Publicerad

Andelen elever som gick ut nian med behörighet till gymnasiet ökade i år jämfört med förra året. Störst är ökningen på skolor i Järvaområdet, bland annat på Rinkebyskolan.

De senaste åren har betygen för nioendeklassare i Rinkeby-Kista legat långt under Stockholms stads genomsnitt men avgångsbetygen för 2018 visar på en tydlig förbättring.

På Rinkebyskolan har elevernas avgångsbetyg ökat från 39 procent med behörighet till gymnasiet 2017 – till 57,5 procent.

– De senaste åren har man jobbat mycket med studiero och nu det senaste året har vi fokuserat på hur vi kan jobba med digitala hjälpmedel men också att få hit legitimerade lärare, och det har vi lyckats med, säger skolans rektor Martin Malmberg.

Hög frånvaro stort problem

Men det finns fortfarande stora utmaningar.

– Vi behöver få bättre samarbete med föräldrarna och det som vi är betydligt sämre på än skolor i till exempel innerstaden är närvaron. Vi har fortfarande för många elever med hög frånvaro, om vi får eleverna att vara på lektionerna så kommer resultaten att höjas också, säger Martin Malmberg, rektor på Rinkebyskolan.

Martin Malmberg tror att resultaten kommer höjas år för år.

– Vi ska se till att fler och fler går ut med betyg som gör att de kommer in på den utbildningen de vill, säger han.

Skolborgarrådet: Fortfarande enorma klassklyftor

Skolborgarrådet menar att många års arbete ligger bakom vändningen.

Skolborgarrådet Olle Burell (S). Foto: Moa Ferm/SVT

– Vi är glada och stolta att det gått framåt men vi nöjer oss inte. Stockholm är en stad med enorma klassklyftor och boendesegregation och alldeles för stora skillnader i resultat både mellan skolor och mellan killar och tjejer. Målet för nästa period är att killarna ska bli lika bra som tjejerna och att det ska gå lika bra för skolorna i hela Stockholm, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

”Det räcker inte”

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd. Foto: Liberalerna

– Jag tycker att man ska vara jättenöjd med uppgången det är ett fantastiskt arbete hos våra lärare som ligger bakom det men man ska också vara ödmjuk och säga det räcker inte, det är fortfarande otroligt många elever som lämnar grundskolan  utan tillräckliga kunskaper, säger Lotta Edholm (L) oppositionsborgarråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.