• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så hanteras avlidna i covid-19. Följ begravningsentreprenörens förändrade vardag. Foto: Anton Schmidt/SVT

Begravningsentreprenör: ”Vi betraktar alla avlidna som misstänkta bärare av coronaviruset”

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet blått märke fästs på kistan. Märket visar att det finns risk för droppsmitta och att kistan inte får öppnas. Begravningsentreprenörerna i Stockholm utför nu en rad säkerhetsåtgärder för att säkra personalens arbetsmiljö, trots att regionen inte kräver det.

– Det är ingen som riktigt vet något om smittan, därför är vi försiktiga, säger Thomas Thomsson, Begravningsbyråernas transport AB.

Begravningsbyråerna höjer säkerhetsnivån för sina anställda och köper in egen säkerhetsutrustning när avlidna hämtas till sista vilan. Skyddsrock, förkläden, handskar, munfilter, skyddsglasögon men också bodybags är idag standard.

– Kroppsvätskor kan föra smittan vidare, säger Ulf Lernéus, Sveriges Begravningsbyråers förbund.

Olika besked om bodybag

Folkhälsomyndigheten har under de senaste veckorna gett olika besked om vad som gäller när en person avlidit av coronaviruset.

Idag är rekommendationen att kroppen sveps i tyg för att minimera risken för smittspridning. Det ses inte som normalstandard att placera kroppen i en försluten tät plastsäck som oöppnad läggs i kistan, en bisättningssäck eller så kallad bodybag. Men att inte använda en bisättningssäck skapar oro hos begravningsentreprenörerna.

– När döden inträffar slappnar alla muskler av. Kroppsvätskor som saliv, urin och avföring riskerar att sprida smitta, säger Ulf Lernéus, pressansvarig på Sveriges begravningsbyråers förbund.  

Flera kroppar i kylutrymmet

Men regionerna i landet gör olika bedömningar om vad som gäller. I Region Uppsala ska kroppen läggas i en bisättningssäck men i Region Stockholm täcks kroppen bara med lakan eller filt.

På Stockholms sjukhus delar den döde kylutrymmet med flera kroppar och för att minimera smittorisken har begravningsentreprenörerna med sig säckar i beredskap, berättar Thomas Thomsson.

– I kylutrymmet bildas kondens, fukt och droppar som eventuellt kan sprida smitta. Det är ingen som riktigt vet något om smitta, därför är vi försiktiga, säger han.

Smittskyddsläkare Per Follin förklarar varför bisättningssäck inte är rutin vid dödsfall av covid-19.

Ur Region Stockholms riktlinjer för vården

Efter konstaterat dödsfall kvarstår viss risk för dropp- och kontaktsmitta.

Personer som avlider på sjukhus, på vårdinrättning, i hemmet eller på annan plats och har konstaterad eller misstänkt covid-19, ska omhändertas enligt lokala riktlinjer. Den avlidnes kropp ska som regel inte behandlas som smittförande. Basala hygienrutiner ska följas. Vid risk för stänk mot ansiktet av kroppsvätskor ska stänkskydd användas. 

Inför transport vidare till kylrum eller bårhus täcks den avlidnes kropp med filt eller lakan enligt ordinarie rutiner.

Källa: Region Stockholm Regionala särskilda sjukvårdsledningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.