Anledningen är en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen som innebär att Försäkringskassan kan ändra sina bedömningar när det gäller behovet av assistans. I sina kommande beslut kommer inte Försäkringskassan att betala för assistenter som är på plats och väntar på att ett hjälpbehov ska uppstå.
Försäkringskassan har skrivit till regeringen och efterfrågat en översyn av lagstiftningen. Generaldirektör Ann-Marie Begler tycker att domen i Högsta förvaltningsdomstolen är mycket tydlig, men håller med om att den får allvarliga konsekvenser för de som är i behov av assistans.
Vad vill du säga till 6.000 personer som känner att stora delar av deras tillvaro är hotad?
– Det man kan göra är att vända sig till sin kommun. Kommunerna har långtgående skyldigheter för personer med funktionsnedsättning, säger Ann-Marie Begler.
– Sverige har tidigare varit ett föregångsland när det gäller funktionshinderpolitik. Men med de här besluten som kommer är vi inte längre det. Vi kan inte känna oss stolta med det som händer i Sverige, säger Åsa Strahlemo, utvecklingsstrateg på föreningen STIL, som bidrog till att införa personlig assistans på 1990-talet.
Fakta: Personlig assistans
Lagstiftningen bakom assistansen är en rättighetslag, LSS, som infördes 1994.
1994 hade 6 100 personer statlig assistansersättning. 20 år senare var de över 16 000.
Den statliga ersättningen är till för dem med hjälpbehov över 20 timmar per vecka.
I augusti i år hade 15 156 personer statlig assistans, cirka 1 000 färre än samma månad 2016.
Mellan 2000 och 2015 fördubblades utgifterna från knappt 14 till 29 miljarder kronor, om kommunernas och statens kostnader läggs samman. Den statliga assistansersättningen, den större delen, ökade från drygt 11 till nästan 25 miljarder under samma period. Förra året, 2016, minskade utgifterna.
Inför 2016 uppmanade regeringen Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen av kostnaderna. I regleringsbrevet till Försäkringskassan inför 2017 togs ordet bryta bort, men regeringen bad myndigheten att ha särskilt fokus på den ökande timutvecklingen.
Hälften av ökningen till 2015 beror på att fler grupper, genom lagändringar vid några tillfällen, har fått möjlighet till personlig assistans. Det gäller bland annat att personer som fyller 65 år har fått rätt att behålla assistans.
Källa: TT, Regeringskansliet, Försäkringskassan