Intresset för att installera solceller har ökat mycket de senaste åren. Enligt intresseorganisationen Svensk Solenergi skedde en fördubbling av nätanslutna anläggningar från 2022 till 2023. Under 2023 nätanslöts 103 900 anläggningar, jämfört med 55 300 år 2022. Enligt Energimyndigheten finns det nu över 250 000 nätanslutna solcellsanläggningar i landet.
Stor skillnad i väntetider i landet
Under 2023 fick Vattenfall in cirka 4 000 förfrågningar om att ansluta solceller i Stockholms län. Även Telge Energi och Norrtälje Energi har sett ett stort intresse för solceller de senaste åren.
– De två senaste åren har det verkligen boomat. Det är positivt att så många vill vara med och bidra till den gröna omställningen, säger Ann-Marie Gelius, chef för anslutningar på Vattenfall Eldistribution.
Men väntetiderna skiljer sig mycket åt för den som vill installera solceller och börja sälja el ut på nätet. Särskilt på landsbygden är elnätet inte gjort för att många småskaliga anläggningar ska börja producera el samtidigt.
– På en del platser måste vi bygga om och förstärka nätet. Det kan vara så att det behövs helt ny kabel eller en helt ny station och det tar tid, säger Ann-Marie Gelius.
Flesta kan producera el för eget bruk
I de fall där nätet måste byggas om och förstärkas kan de flesta kunder ändå få producera el för eget bruk, medan de väntar på att få mata ut på elnätet. Hos Vattenfall rör det sig om 14 ärenden som väntar på ombyggnation av nätet. Hos Norrtälje Energi är det fem kunder och hos Telge Energi väntar åtta kunder.
– Jag förstår att man blir besviken om man får vänta, men de allra flesta får besked att de kan ansluta inom några veckor.