Bostadsspekulanterna blir allt mer optimistiska, Hemnets månatliga undersökning visar att spekulanter vågar ge sig in i budgivningar igen. Budpremien, alltså skillnaden mellan utgångspris och slutpris, minskade dramatiskt i slutet av 2017, men ökar nu både i Stockholms stad och länet igen.
– För ett par år sedan fanns en större oro för sjunkande priser. Men det här är en tydlig signal på att man har en optimistisk inställning till prisutvecklingen igen. Det påverkar också budgivarens benägenhet, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på bostadssajten.
Statistik visar också att allt fler lyckas sälja sin bostad. I december 2017, då andelen misslyckade affärer var som högst, plockades 59 procent av bostadsrätterna i Stockholms innerstad bort, osålda. I augusti i år var motsvarande siffra 16 procent. Det är den lägsta noteringen på 2,5 år enligt Hemnet.
Vad kan det här bero på?
– Det har varit mycket snack om räntan. Riksbanken höjde reporäntan vid årsskiftet för första gången på flera år. Sedan dess har man sett tecken på en försämrad konjunktur, vilket visserligen kan påverka bostadspriserna. Men å andra sidan är det sannolikt att den låga räntan fortsätter en lång tid framöver, säger Erik Holmberg.
Säljarens marknad
Utbudet av bostäder har varit rekordhögt och ligger högt än idag men Erik Holmberg menar att utbudet kan komma att minska.
– Försäljningstiderna går snabbare och då minskar också utbudet. Det liknar allt mer säljarens marknad igen, säger han.
Men högre försäljningspriser innebär också högre tröskel för de som står utanför bostadsmarknaden.
– Försäljningspriserna är snart tillbaka på de toppnivåer som vi hade för två-tre år sedan. Men under den tiden hade vi inte amorteringskraven, trots samma priser som idag. Det innebär att det har blivit ännu svårare för de som står utanför bostadsmarknaden att ta sig in.