Foto: SVT

Botkyrka bäst på klimatanpassning

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora skillnader i Stockholms län i hur bra kommunerna är på att förbereda sig för förändringar i klimatet. Det visar en färsk undersökning.

Det är branschorganisationen Svensk Försäkring och IVL Svenska Miljöinstitutet som står bakom studien, där kommunerna fick svara på frågor i en enkät. Frågorna handlade bland annat om vilka beslut politikerna tagit för att anpassa kommunen till förändringar i klimatet, och hur man följt upp dessa. Svaren poängsattes sedan.

Botkyrka tvåa i landet

Bäst i länet klarade sig Botkyrka kommun som var tvåa sett över hela landet, bara slagen av Kristianstad. Ett exempel på Botkyrkas klimatanpassning är hur man undvikit att bygga nya bostäder vid vissa lägen nära vattnet. Kommunalrådet Gabriel Melki (S) pekar upp mot ett antal relativt nybyggda hus i Fittja som befinner sig på en liten kulle, på säkert avstånd från stranden.

Klimatanpassning i Sverige

– Vi hade kunnat bygga närmare vattnet, men då är dilemmat att det är stor risk för översvämningar, säger han.

Vilka är de konkreta sakerna ni gjort för att hamna så här högt i resultatlistan?

– Jag tror att det handlar om att vi är systematiska, att vi sätter upp mål, genomför och sedan följer upp. Sen har vi tagit ett antal principbeslut om var vi ska bygga bostäder. Vi känner inte av att det är anmärkningsvärt dyrare på något sätt, säger Gabriel Melki.

Översvämningar hotar

Kommunerna tror framför allt att de i framtiden kommer påverkas av förändrade flöden, ökad nederbörd och ökade temperaturer.

Av de 165 kommuner som svarade på enkäten om klimatanpassning låg 16 i Stockholms län. Sämst i Stockholms län var Norrtälje, Sundbyberg, och allra minst förberedd för framtida klimatförändringar var Upplands-Bro kommun.

– Det är klart att det är tråkigt. Självklart vill man ligga i topp. Men jag vet att det här jobbet fortskrider och pågår, säger Sara Ridderstedt (MP), ordförande i hållbarhetsutskottet i Upplands-Bro.

På Svensk Försäkring hoppas man att fler kommuner ska ta tag i frågan.

– Vi hoppas att de som är något sämre ska inspireras av de bättre kommunerna, och påbörja sitt klimatanpassningsarbete strategiskt, säger Staffan Moberg, jurist.

Sara Ridderstedt vid Upplands-Bro kommun säger att hon är inspirerad.

– Ja, och jag är inte heller förvånad. De här frågorna haltar lite hos oss tyvärr. Men eftersom vi jobbar med vår risk- och sårbarhetsanalys nu, så är vi på rätt spår.

Klimatanpassning – placering i landet (max 33 poäng)

2. Botkyrka (30,5)

8. Danderyd (26)

17. Stockholm (21,5)

20. Värmdö (19,5)

27. Upplands-Väsby (17,5)

49. Huddinge (14)

61. Salem (11,5)

73. Haninge (10)

73. Järfälla (10)

81. Nynäshamn (9,5)

94. Nykvarn (8)

94. Södertälje (8)

123. Lidingö (5,5)

141. Norrtälje (3)

150. Sundbyberg (2)

158. Upplands-Bro (1)

Källa: Svensk Försäkring och IVL Svenska Miljöinstitutet

*Övriga kommuner i Stockholms län svarade inte på enkäten och är därför inte med i rankningen. Faktarutan har uppdaterats sedan siffrorna justerats av rapportförfattarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatanpassning i Sverige

Mer i ämnet