De två S-politikerna är oppositionsråd men gett sig själva ytterligare tjänst som politiska sekreterare. Vilket innebär en kvarts miljon extra årligen – vardera. Nu får de godkänt av kommunen som samtidigt säger att reglerna behöver förtydligas. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Botkyrka kommun ser över regler för dubbla tjänster: ”Ska vara glasklart”

Uppdaterad
Publicerad

Två toppolitiker för Socialdemokraterna i Botkyrka fick lön som politiska sekreterare samtidigt som de är avlönade som oppositionsråd. Något bland annat Moderaterna tyckte stred mot kommunens regler. Nu ger kommunen rätt till S-politikerna men medger att formuleringarna varit otydliga.

– Skrivningen i reglementet är inte tillräckligt tydligt och kan tolkas på olika sätt. Samtidigt är det inte okej att bara ta del av pengarna utan man måste utföra jobbet som politisk sekreterare, säger Lennart Agén som är presschef i Botkyrka kommun.

Igår kunde SVT berätta att två politiker i opposition, socialdemokraterna Emanuel Ksiazkiewicz och Yasemin Ergül får ut närmare 250 000 kronor extra per år – vardera- då de också får ut lön som politiska sekreterare trots att reglementet formuleras att ”resurser i form av politiska sekreterare får inte disponeras genom att förstärka fasta årsarvoden”.

Detta har lett till konflikt bland politikerna i kommunen. Kommunstyrelsens ordförande, Stina Lundgren (M), ansåg att det var fel och kritiserade beteendet med att det ”spär på det politiska föraktet”.

Kommunen ger S-politiker rätt – men ska se över reglerna

Efter rapportering går Botkyrka kommun nu ut och säger att reglementet behöver förtydligas, eftersom det är möjligt att göra olika tolkningar. De menar att detta är något de känt till sedan en tid tillbaka och arbetat med redan innan sommaren.

De fastslår samtidigt att det är möjligt för en förtroendevald att även ha en anställning som politisk sekreterare, så som de två politikerna gjort. Men att det förutsätter att arbetsuppgifterna som politisk sekreterare också utförs.

– Reglementet har inte varit tillräckligt tydligt men det ska vara glasklart och inte kunna tolkas på olika sätt. Vi ser nu över reglementet för att tydliggöra där det finns möjlighet till olika tolkningar, säger Lennart Agén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.