Tre chefer på Botkyrka kommun stängs av med omedelbar verkan. Detta efter nya uppgifter i extern granskning efter den omtalade New York-resan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Botkyrka kommun stänger av chefer efter uppmärksammade New York-resan

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrka kommun åkte på en studieresa med 23 personer till New York för statliga pengar som var öronmärkta för att motverka gängkriminalitet. Nu stängs tre av Botkyrka kommuns chefer av med omedelbar verkan.

Botkyrka kommun, söder om Stockholm, fick 65 miljoner kronor i statliga bidrag, för att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng. Men istället användes pengarna till en veckolång studieresa för 23 personer. Kommunen beviljades cirka 65 miljoner statliga skattemedel – varav 350 000 gick till den uppmärksammade New York-resan.

– Vi tillsatte en extern granskning efter den interna granskningen i samband med studieresan till New York. Den granskningen har visat andra oegentligheter, vilket har inneburit att vi valt att arbetsbefria tre chefer, säger Lennart Agén, presschef på Botkyrka kommun till SVT Nyheter Stockholm.

Cheferna misstänks för brott mot anställningsavtalet

Bland andra stängs den högsta chefen på kultur- och fritidsförvaltningen av från sitt arbete med omedelbar verkan under tiden utredningen pågår.

– Det vi ser är att vi har misstänkt brott mot anställningsavtalet, och det är en av anledningarna till att de blir avstängda omedelbart, säger Lennart Agén.

Hur har det här kunnat hända?

Det räknar vi med att granskningen ska svara på – hur det har fungerat, hur det har gått till och hur man har tänkt när man har agerat på det här sättet, säger Lennart Agén.

Vad kommer hända nu framöver?

Granskningen fortsätter och det arbetas skyndsamt för att få fram en slutrapport. Därefter tar vi ställning till eventuella åtgärder, säger Lennart Agén.

Slutrapporten beräknas vara färdigställd om fyra till sex veckor.

Botkyrka kommuns presschef och bild på Botkyrka kommunhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Botkyrka kommun fick 65 miljoner i statliga bidrag mot gängkriminalitet. Ekots granskning visar att en del av pengarna i stället gått till studieresor och julgransbelysning. Foto: SVT/Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.