Chefsöverläkaren: ”Sverige borde ha ett nationellt TBE-vaccinationsregister”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året rapporterades 533 fall av TBE i Sverige, det är det högsta antalet smittade på 14 år. Helena Hervius Askling, överläkare med ansvar för infektionssjukdomar, uppmuntrar till vaccination mot virusinfektionen.

– Det viktigaste för att undvika TBE-sjukdom är att få vaccinationsskydd.

Virusinfektionen TBE, som sprids från fästingar, har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. År 2021 slog antalet infektioner rekord.

– Det verkar som att fler människor har varit ute i naturen, vilket naturligtvis kan påverka ökningen av smittofall. Det kan också vara så att det under pandemin blev mycket vaccin på en gång och därför tog färre vaccin mot TBE, säger Helena Hervius Askling.

Det finns ingen statistik över antalet personer som har tagit TBE-vaccinet i Sverige. Helena Hervius Askling hoppas dock att Sverige ska ha ett nationellt vaccinationsregister, från vilket antalet TBE-vaccinerade skulle kunna följas upp bättre i framtiden.

– För att kunna följa utvecklingen av sjukdomen och ge goda råd behöver vi veta hur många som har vaccinerats.

Uppgifter om antalet TBE-infektioner för 2022 kommer att offentliggöras senare i år.

I videon ovan förklarar Helena Hervius Askling vem som kan få allvarliga symtom på TBE och hur man bäst undviker smittan.

Det här inslaget är ursprungligen producerat för SVT Uutiset.

Fakta om TBE

TBE är en engelsk förkortning för tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation. TBE orsakas av ett virus och är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor. Smittan överförs till människor huvudsakligen via fästingbett.

De flesta som smittas av TBE blir inte alls sjuka. Symtom på TBE utvecklas hos 10─30 procent som får en influensaliknande sjukdomsbild med feber och muskelvärk. Dessa symtom går vanligen över efter 4–7 dagar, men 20–30 procent drabbas därefter av en andra TBE-fas. De insjuknar då med symtom på hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, illamående, förvirring och andra neurologiska problem.

De flesta som insjuknar blir helt återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa personer får bestående förlamningar även om det är ovanligt (0,5-2 procent bland dem med svår TBE). Dödsfall kan också förekomma men är mycket sällsynta. Den akuta TBE-sjukdomen ger oftast lätta symtom hos barn i förskoleåldern och det är sällan dessa behöver intensivvårdsbehandling för sin TBE.

För TBE finns effektivt vaccin, som kan ges även till barn från ett års ålder. Andra sätt att skydda sig mot TBE är att bära kläder med långa ärmar och ben. En fästinggranskning av kroppen en gång per dygn kan vara otillräcklig som skydd mot TBE, eftersom smittan överförs snabbt efter bettet. Däremot kan man genom en sådan hitta fästingar som fortfarande kryper omkring på kroppen och hinna avlägsna dem innan de biter sig fast. Myggmedel ger inget tillförlitligt skydd mot fästingbett.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.