Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med bara några dagar till öppning känns containerparken fortfarande som en byggarbetsplats, men det är en del av konceptet. Hör Jonas Fläckerud utveckla. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Containerpark nytt tillskott i Slakthusområdet: ”Lite av ett socialt experiment”

Publicerad

Slakthusområdet utvecklas för fullt och fokus ligger på mat, kultur och upplevelser. Det senaste tillskottet är en containerpark men vad containrarna ska fyllas med är upp till stockholmarna, menar medgrundaren Jonas Fläckerud.

– Det är väl lite av ett socialt experiment. Vi pratar hela tiden om att hjälpa varandra och återbruka på sociala medier, men gör vi det i praktiken?

Slakthusområdet är under utveckling och nya verksamheter kommer igång löpande. I våras slog portarna till stadens nya kultursatsning med bland annat Fållan upp, restauranger har öppnat och nu kommer ytterligare ett tillskott till området. Det är en containerpark som beskrivs som ett cirkulärt samhälle i miniformat.

Till en start finns till exempel mat och dryck, en scen, en ungdomsgård och möjlighet att lämna in sina trasiga kläder.

– Vi tänker att det kan väcka lite intresse, skapa engagemang och lösa lite av livspusslet eftersom att alla är välkomna, säger Jonas Fläckerud.

”På väg käpprätt åt helvete”

Visionen är att alla ska kunna bidra till innehållet och att behovet får styra utbudet. Men det ska vara ekonomiskt och miljömässigt hållbart.

– Vi är på väg käpprätt åt helvete ärligt talat. Vi ser att hållbarhet är till för de som har råd och vi ser en polarisering där den breda massan inte kan vara cirkulär och hållbar för vi har inte tid för det, vi måste jobba.

Följ med till containerparken och hör vad du som besökare kommer kunna göra där i videon.

Containerparken

Containerparken öppnar den 1 juli. Den kommer att finnas kvar till åtminstone september 2025 och tanken är att hålla öppen tisdag till söndag året om.

Tidsplan

Slakthusområdets övergripande tidplan sträcker sig fram till 2035. Här är några av de stora hållpunkterna:

• De första hyresgästerna i restaurerade äldre byggnader flyttar in 2023

• Första byggstart av bostäder 2024

• Första inflyttning i nya bostäder 2026

• Trafikstart för ny tunnelbana i området 2030

• Hela Slakthusområdet beräknas vara klart cirka 2035

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.