Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om en dryg månad ska Fållan öppna i Slakthusområdet. Det ser inte riktigt inflyttningsbart ut när SVT är på besök men enligt Fållans vd Thea Mårdbrant går allt enligt plan. Foto: SVT

Stockholms nya kultursatsning redo att öppna – plats för 5 000 besökare

Publicerad

Slakthusområdet ska bli stockholmarnas nya kulturcentrum. Inom kort slår det så kallade Distriktfem upp portarna för nio nya lokaler som ska kunna ta emot 5 000 kulturtörstande stockholmare.

– Vi vill bidra till att utöka kulturlivet utanför tullarna, säger Thea Mårdbrant, vd på Fållan.

Det sågas och snickras för fullt i det som ska bli Distriktfems epicentrum – Fållan. Fållan har haft verksamhet i Slakthusområdet tidigare, men då i form av ett rivningskontrakt. Nu är det ”på riktigt”.

– Fållan kommer bli en hyllning till musiken. Det är här den största delen av verksamheten kommer ske. Det kommer vara mycket livemusik men också klubbar och uteserveringar, säger Thea Mårdbrant, vd för Fållan, när hon visar runt i lokalerna.

Saknat mellanstora scener i Stockholm

Fållan kommer ha två livescener – en mindre för ungefär 400 besökare och en större som tar emot 2 000 besökare.

– Vi har saknat mellanstora scener i Stockholm, vilket gör att många artister inte kan ta steget och växla upp och blomma ut som artister. Stockholm kan också ha missat artister för att det inte funnits lämpliga scener här, säger Thea Mårdbrant.

– Så det känns jätteroligt att kunna vara med och bidra till den typen av plattform för livemusiken.

Varsam renovering

Många av byggnaderna i Slakthusområdet har högt kulturvärde, så det har inte gått att renovera hur som helst.

– Allt har gått via en byggnadsantikvarie och har renoverats varsamt. Den här byggnaden får man ha respekt för på ett helt annat sätt än när vi hade rivningskontrakt. Och det vill man ju, den är så fin, säger Thea Mårdbrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.