Idag är konsertlokalen allt annat än färdigställd Foto: SVT

Här får Stockholm ny konsertlokal

Publicerad

Trots att det hänger kablar och sladdar från taket och att hela stället täcks av ett tjockt lager damm utlovar arrangörerna att om bara två månader ska stockholmarna få en ny nöjeslokal för klubb, konserter och evenemang i Slakthusområdet. Bakom står de som drev Nobelbergets konsert- och klubblokal.

Det gamla industriområdet i södra Stockholm ska förvandlas och få ett rikt kultur- och nattliv. Som en del i det öppnar i november nysatsningen Fållan, döpt efter adressen i Slakthusområdet, som kan husera 2 400 personer. Fastigheten ska rymma konserter, klubbar, scenkonstprojekt och andra evenemang. 

– Det här är väldigt goda nyheter när vi har mötts av många ställen som tyvärr stänger ner. Vi är övertygade om att vi måste få in mer kultur i staden, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholms stad.

Rivningskontrakt – men kultur och nöje ska få fast plats

Kulturarenor AB som tidigare hade Nobelbergets konsert- och klubblokal ska driva verksamheten. Kontraktet blev precis klart och mycket arbete återstår.

– Vi kommer att jobba hårt de kommande månaderna, men det finns något som är spännande i utmaningen också, säger Thea Mårdbrant, operativ chef, och skrattar när hon ser sig om i lokalen.

Parallellt planerar man också för en sommarscen i Förbindelsehallen som också ligger i Slakthusområdet. Nya lokalen Fållan rör sig bara om ett rivningskontrakt, 2023 ska huset jämnas med marken. Planen är dock att de provisoriska verksamheterna då ska flyttas till en permanent kulturarena i Slakthusområdet.

– Det är viktigt att det tas ett politiskt initiativ för att skapa konsertlokaler, att det finns fastighetsägare som värnar om kulturen och att kulturen kommer in i ett tidigt skede när man tar greppet om ett nytt område, säger Martin Lagerberg, vd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.