Katten Vetle undersöks på Bagarmossens Kattcentrum.

Därför måste hon bara lukta katt

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 40 procent av patienterna på AniCura Regionsjukhuset i Bagarmossen är katter och nu får de ett eget kattcentrum.

”Mjau.”

Katten Vetle kliver ur buren på undersökningsbordet och tas om hand av veterinär Maija Nurmi.

– Katterna är till sin natur väldigt självständiga och territoriella. De är lite av kontrollfreaks, de vill ha kontroll över sin omgivning. Vi gör vårt bästa att göra miljön på djursjukhuset så lugn och inbjudande som möjligt för katterna, säger Maija Nurmi, som leder arbetet det nya kattcentrumet.

Jobbar bara med katter

På Bagarmossens Kattcentrum finns det ett särskilt katteam med veterinärer och djursjukskötare som är extra insatta i katternas sjukdomar och behov.

– Katter märker direkt om man tidigare hanterat en hundpatient, vilket kan orsaka oro, och i sin tur påverka behandlingen. Det är bland annat därför jag bara jobbar med katter, säger Maija Nurmi.

Separata väntrum

För att göra katterna mer bekväma och minska stressnivåerna får katterna ett separat väntrum och en separat vårdavdelning, och burstorlekar och utrustning anpassas efter dem.

– Vi separerar katterna från hundarna, det är väldigt, väldigt viktigt. Sedan använder vi oss av feromoner – det är luftburna hormoner som man har tillverkat syntetiskt och som man vet har en lugnande påverkan på katterna. De utsöndras i undersökningsrummen, Säger Maija Nurmi.

Det låter nästan som att man drogar katterna?

– Det är en slags ”må gott-feromon”, men inte såpass att man gör katterna beroende eller redlösa. Det är ett slags lyckopiller för katter, det kan man säga, säger Maija Nurmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.