Svensk polis uppmanas utreda händelsen med misshandlad turkisk journalist

Uppdaterad
Publicerad

Abdullah Bozkurt, turkisk journalist som lever i exil i Stockholm, vittnar också om hot och misshandel, precis som den regimkritiske journalisten Ahmet Dönmez. Abdullah Bozkurt har polisanmält händelserna han har varit med om, men utredningarna har lagts ner.

Det var mitt på dagen i Stockholm för två år sedan som journalisten Abdullah Bozkurt blev misshandlad. 

– Vi journalister som är exil i Sverige har ett liv som fortfarande är utsatt för mycket hot och hat. Myndigheterna måste göra mer för att kunna skydda oss, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Han får medhåll av ordföranden för Reportrar utan gränser (RSF), Erik Halkjaer, som tycker att det är allvarlig att så många journalister i Sverige inte känner sig trygga.

Ytterligare uppmaning

Även Committee to Protect Journalists uppmanar nu Sverige att utreda om attacken har politiska orsaker.

– Svenska myndigheter måste omgående och noga undersöka om attacken på den turkiske journalisten i exil är relaterad till hans yrke och ställa alla inblandade till svars, säger Gulnoza Said, programsamordnare för Europa och Centralasien vid organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ), i ett pressmeddelande.

Polisen om händelsen

Polisen skriver i ett mejl att de inte vill kommentera polisanmälan från Ahmet Dönmez, men att det pågår en utredning av händelsen i fredags.

Isak Hjortzberg, gruppchef för Demokrati- och hatbrottsgruppen, svarar:

”Vi på Demokrati- och hatbrottsgruppen Stockholm kommenterar inte i regel enskilda händelser eller fall oavsett om de handläggs av oss eller inte. Utifrån en större samhällskontext så är brott mot journalister något som underminerar och hotar grundläggande fri- och rättigheter. Det är därför viktigt att polisen fortsätter arbeta mot brottskategorin samt utvecklar vårt arbete beträffande demokratihotande brottslighet generellt.”

Hör både Erik Halkjaer och Abdullah Bozkurt i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.