På Instagram samlar de in och delar de med sig av olika vittnesmål från patienter inom ätstörningsvården.
– Vi startade kontot lite desperat med en undran om vi var ensamma om den här upplevelsen av ätstörningsvården. Men det var många som direkt började skicka sina vittnesmål till oss, säger Ellinor Mark.
SVT har tidigare rapporterat om Mandos ätstörningskliniker, där flera patienter, tidigare anställda och nuvarande anställda vittnat om svåra självskador, olämplig personal och brist på psykologisk hjälp på klinikerna.
Berättelser om övergrepp
Även till Instagramkontot ”Ätstörningsuppropet” har flera erfarenheter från Mando delats, men också från annan ätstörningsvård runt om i landet.
Ofta handlar följarnas berättelser om att vården inte är tillräckligt individanpassad och att samsjuklighet inte hanteras rätt, det vill säga när en patient också lider av andra psykiska besvär i kombination med ätstörningen. Men det kan också vara berättelser om dålig behandling inom vården och sexuella övergrepp.
Positiv förändring
Nu vill Ellinor och Matilda att det ska ske en förändring inom ätstörningsvården i hela landet. De hoppas kunna bidra genom att bland annat sprida vittnesmålen och skapa uppmärksamhet om hur många upplever vården.
– Vi är bara två privatpersoner och tidigare patienter, men vi kanske kan bringa någon positiv förändring i att andra får höra att de inte är ensamma, säger Ellinor Mark.
HIT KAN DU VÄNDA DIG ANGÅENDE ÄTSTÖRNINGAR
I länkarna här nere kan du läsa mer om olika former av ätstörning. I länkarna finns också samtalsstöd och information om när och var man ska söka vård.
Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.
Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se
Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar
KÄTS – Kunskapscentrum för ätstörningar
Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år
Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende