Patienter och anställda på Mandometerklinikerna i Stockholm i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag visste inte att det skulle vara den här berg- och dalbanan.” Thea Tärnström, tidigare patient, berättar om hur Mandos ätstörningsklinik fick henne att må sämre. Foto: SVT

Tidigare patienter och anställda larmar om brister på Mandos ätstörningsklinik i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Svåra självskador, olämplig personal och brist på psykologiskt stöd. SVT har intervjuat 15 tidigare patienter och anställda som vittnar om stora brister på Mandos ätstörningskliniker.

Det privata vårdföretaget Mando står för en betydande roll av ätstörningsvården i Region Stockholm, med ett avtal mellan 2019-2024 värt 800 miljoner kronor.

Behandlingsmetoden på Mandos kliniker sticker ut, då fokus ligger på att lära de sjuka att äta rätt, med hjälp av en våg och en app. Man menar att ätstörningar inte grundar sig i psykologiska problem och därför finns inga psykologer anställda.

Granskning av ätstörningsvården

Mandos egen statistik har visat att 75 procent blir symptomfria efter i genomsnitt ett år och många har berättat om sina goda erfarenheter av vården.

Granskning visar: Självskador och sämre mående

Samtidigt träder en annan bild av Mandos kliniker fram i SVT:s granskning. Vi har intervjuat femton personer som i olika tidsperioder har varit på Mandos kliniker och som alla är kritiska till vården.

Fem kvinnors vittnesmål från Mandos ätstörningskliniker

SVT har flera gånger sökt Mandos vd för att svara på kritiken från vittnesmålen ovan.

Tio personer som vi har intervjuat vittnar om självskador inne på kliniken. Fyra tidigare patienter säger att de började självskada mer under vårdtiden.

När SVT söker företagets vd, Cecilia Bergh, säger hon att det inte finns några problem med självskador på klinikerna.

– Att det skulle vara vanligt förekommande med självskador är inte korrekt, då får du titta på vår data och lyssna på personalen som behandlar patienterna.

I ett mejl skriver hon sedan att under 2023 fanns sju fall där man gjort suicidriskbedömning. Hon skriver att man har hög personaltäthet, håller kontinuerliga workshops med personalen och följer upp suicidrisker hos patienterna. I vissa fall kan det också leda till att patienten hänvisas till offentlig psykiatri.

”Inte tillräcklig evidens”

Mandos brist på psykologer kritiseras av flera forskare som SVT varit i kontakt med:

Elisabet Wentz överläkare och professor i psykiatri på Göteborgs universitet och inom Västra götalandsregionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabet Wentz, överläkare och professor i psykiatri på Göteborgs universitet och inom Västra Götalandsregionen, berättar i videon om vad hon ser för brister med Mandos metod. Foto: SVT

Regionen presenterade nyligen en rapport om Mando varefter företaget krävdes på miljonbelopp. Något som de själva bestrider.

– Vi är öppna för att förklara och att hjälpa till att bygga nytt förtroende, sa vd:n till SVT då.

Så gjorde vi granskningen

Efter SVT:s första publiceringar om Mandometerklinikerna och regionens granskning av företaget hörde många tidigare patienter, anställda och anhöriga av sig till oss med berättelser om missförhållanden på klinikerna.

SVT har pratat med femton personer som i olika tidsperioder varit på Mandometerklinikerna och är kritiska till vården. Det handlar om elva patienter och fyra anställda eller tidigare anställda. Både inom öppenvården och slutenvården.

Varför väljer vi att berätta om vittnesuppgifterna?

Mando lyfter att deras behandling är evidensbaserad och lutar sig mot vetenskapliga artiklar och forskning från Karolinska institutet. Flera av forskningsstudierna de hänvisar till har företagets grundare själva skrivit. Att Mandos metod inte har tillräcklig evidens är något som flera ätstörningsforskare säger till SVT. Bland annat Ata Ghaderi, psykologiprofessor vid Karolinska institutet och Elisabet Wentz överläkare och professor i psykiatri på Göteborgs universitet och inom Västra Götalandsregionen.

Hit kan du vända dig angående ätstörningar

I länkarna här nere kan du läsa mer om olika former av ätstörning. I länkarna finns också samtalsstöd och information om när och var man ska söka vård.

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

KÄTS – Kunskapscentrum för ätstörningar

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av ätstörningsvården

Mer i ämnet