Daniel Sampedro, Ram Behjet, Mohammed Jafari och Nubar Kamrani tycker alla att spärrarna slår ihop för snabbt. Foto: SVT

”Den är som en giljotin”

Uppdaterad
Publicerad

Många känner obehag för att ta sig genom spärrarna i tunnelbanan eftersom de kan slå igen innan man passerat. SL svarar att det är större risk att träffas av blixten än skada sig i spärren så att man vill anmäla. Men flera stockholmare vittnar om både blåmärken och oro.

Opålitliga tunnelbanespärrar är något som oroar många stockholmare, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Vänsterpartiet. Trots detta svarar SL att det är mycket osannolikt att man skadar sig i spärrarna. Men när SVT Nyheter Stockholm besökte tunnelbanestationen i Rinkeby visade det sig att flera personer upplevde det som obehagligt att gå igenom.

– Det är för många som försöker gå in utan SL-kort, men det blir lite farligt även för oss som har kort. Spärren är nästan som en giljotin, den är för snabb, säger Daniel Sampedro på väg ned i tunnelbanan på tisdagsförmiddagen.

– Jag har fastnat flera gånger. Det känns för stunden när spärrarna smäller på axlarna, men det går över snabbt på mig. Andra kan däremot bli skadade, säger Mohammed Jafari.

”Det kan göra riktigt ont”

Trots att han har hamnat i kläm säger Mohammed Jafari att han inte är rädd för spärrarna. Det är däremot Nubar Kamrani.

– För det gör ont, man får blåmärken. Det har hänt mig flera gånger, säger hon.

Ram Behjet skyndar sig genom spärren när den öppnar sig, för även han har åkt på smällar.

Är du rädd att det ska hända igen?

– Det är jag faktiskt. Det kan göra riktigt ont ibland.

Allt fler hamnar i kläm

Antalet rapporterade olyckor i spärrarna har mer än fördubblats sedan 2015. Under årets första åtta månader rapporterades 83 person- och sakskador jämfört med 38 under hela fjolåret.

Orsaken kan vara att spärrarna stänger snabbare än förut. Förra året valde SL att korta tiden resenärer har på sig att ta sig genom spärrarna för att försvåra plankning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.