• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vid Tantobadet på Södermalm i Stockholm samlas många för att svalka sig. Foto: TT arkivbild

Kravet efter varma sommaren: Fler livräddare på populära badplatser

Uppdaterad
Publicerad

Under juni och juli har dubbelt så många mist livet genom drunkning i Stockholms län jämfört med samma månader förra året. Nu vill Svenska livräddningssällskapet att kommunerna ska se över sina badplatser och införa livräddare för att minska drunkningstillbuden.

Drunkningsstatistiken i Stockholms län ser dyster ut efter sommarens varma månader. Mellan maj och juli drunknade nio personer och det är mer än dubbelt så många jämfört med förra året då fyra personer drunknade under samma period. Det visar siffror från Svenska livräddningssällskapets sammanställning. 

– Det är alarmerande, det är nio fall för mycket och några är yngre personer, säger Mikael Olausson, områdesansvarig Säkerhet och Livräddning, på Svenska livräddningssällskapet.

”Det är rimligt att kommunerna placerar ut livräddare”

Nu vill Svenska livräddningssällskapet att kommunerna ska se över vilka stränder som behöver livräddare.

– Vi tycker att det är rimligt att kommunerna placerar ut livräddare på stora badplatser. Det är kommunerna som har ansvaret, de ska analysera och göra en riskbedömning av badplatserna i länet, säger Mikael Olausson områdesansvarig Säkerhet och Livräddning på Svenska livräddningssällskapet.

Trots att många drunkningsolyckor sker omkring Mälaren finns, enligt Svenska livräddningssällskapet, inga badplatser med livräddare  – alla badplatser med livräddare finns på västkusten och i sydsverige.

– Vid Tantobadet har det inträffat en del olyckor och Stockholms län har inga stränder med livräddare. Vi tycker att det är ett steg i rätt riktning att införa livräddare, säger Mikael Olausson.

Stockholms län

Statistiken från 2018 visar att en kvinna har mist livet i en drunkningsolycka i år, det var i maj. Samtliga som drunknade i Stockholms län under månaderna juni och juli var män, varav tre var under 18 år.

– Historiskt sett är det 80 procent män som omkommer enligt olycksstatistiken, kanske överskattar de sin förmåga, säger Mikael Olausson.

Hittills i år har elva personer mist livet genom drunkning, varav två drunknade under vintermånaden januari.

– Man ska inte överskatta sin förmåga, inte vara ensam och undvika alkohol, säger Mikael Olausson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.