Projekt mot hedersförtryck blir permanent: ”Andra myndigheter har misslyckats”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre års projektverksamhet blir Origo nu permanenta. Deras främsta uppgift är att hjälpa ungdomar mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Vi är i centrala Stockholm och träffar två ungdomar som vi kallar för Sara och Sammy. När Sara var 16 år bestämde hennes familj, mot hennes vilja, att hon skulle gifta sig.

– Det bestämdes ett datum för bröllopet och jag var chock, så det tog ett tag för mig att fatta. Sedan flyttade killen in hos oss, så vi delade sovrum. Och jag tror det var då det gick upp för mig, att shit det här kan jag behöva leva med resten av mitt liv, säger Sara.

Sammy sökte upp Origo för att få stöd i att våga berätta för familjen att han är homosexuell.

– Det gick från att man inte vill lägga skam över familjen och må dåligt, till att förstå att jag ändå ska må bra, och kunna vara den jag är. Och det var såklart svårt att se sina föräldrar gråta och känna besvikelsen över att de fått ett barn som de misslyckats att uppfostra, säger Sammy.

Behov av kunskap kring heder

I tre år har Origo varit ett pilotprojekt, men sedan 1 januari 2016 har landstinget, polismyndigheten och samtliga länets kommuner skrivit under på att verksamheten ska bli permanent. Deras främsta uppgift är att nå ungdomar mellan 13 och 26 år som drabbas av hedersrelaterat våld och förtryck.

– Hit kommer ungdomar från hela länet. Och många tror att detta kanske bara handlar om muslimer, men det kommer personer från hela världen och med olika religiösa åskådningar, säger enhetschefen Dilek Baladiz som också skrivit boken ”I hederns skugga”, där unga män som är uppvuxna med hedersnormer kommer till tals.

Origo föreläser också på skolor i länet och erbjuder utbildning för yrkesverksamma som vill lära sig mer kring hedersproblematik.

”Andra myndigheter misslyckas”

Enligt Sara och Sammy har Origo gjort det som andra myndigheter inte lyckats med.

– Den stora skillnaden är att det fanns en förståelse här som inte funnits på andra ställen, säger Sammy som tidigare varit i kontakt med bland annat ungdomsmottagningar, skolkuratorer och psykologer.

Sara håller med Sammy om att tidigare kontakter med myndigheter inte hjälpt.

– Socialtjänsten är svår att ha att göra med då de saknar expertis i det här området. Det är lätt att det hanteras fel. De möten jag haft med socialtjänsten utan Origo gick inte bra, säger Sara.

Ser ljusare på framtiden

Idag mår både Sara och Sammy bättre. Sara bor hemma och har fått igenom villkoret om att hon ska få styra sitt eget liv.

– Jag tror att mina föräldrar fått inse vad som faktiskt är viktigt.

Och Sammy är positiv och taggad på framtiden.

– Origo har hjälpt mig att se ett ljus. Och om två och ett halvt år är så är jag klar med en utbildning...och då jävlar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.