Till Bostad först kan man också ansöka om lägenhet på grund av skulder och låg inkomst kombinerat med särskilda omständigheter.
Stadsdelen eller kommunen går in som garant gentemot hyresvärden, men målet är att den som varit hemlös sedan ska kunna ta över ett tillsvidarekontrakt på bostaden.
För att bli aktuell för Bostad först krävs utredning och biståndsbeslut från socialtjänsten. Det ska leda till en insats i form av försökslägenhet, kombinerat med att man får hjälp av en stödsamordnare, även kallad case manager.
Lägenheterna kommer från en kvot som de kommunala bostadsbolagen får i direktiv från politikerna att erbjuda till särskilt utsatta behövande.
Socialstyrelsen: Beslut ska följas
Om någons ärende har prövats och beslutet blivit att man har rätt till en försökslägenhet så ska kommunen erbjuda det, säger Petra Bergendahl, jurist på Socialstyrelsen.
– Biståndet behöver utgå från individens behov. Ett biståndsbeslut kan alltså gälla under en viss tid men behöver då framgå av beslutet. Om ett biståndsbeslut inte innehåller en avgränsning på viss tid är det inte säkert att kommunen får ändra ett sådant beslut.
En kommun får endast ändra ett beslut om den nya insatsen är mer gynnande för en individ.
Statsbidrag för att utveckla Bostad först
102 kommuner i Sverige beviljades statsbidrag för år 2023 för att antingen förbereda, starta, utöka eller utveckla sin Bostad först-verksamhet. Av dem var sju kommuner från Stockholms län: Botkyrka, Järfälla, Norrtälje, Nynäshamn, Sollentuna, Stockholms stad och Sundbybergs stad.
I år har nio personer genom Bostad först i Stockholms stad tagit över sitt hyreskontrakt och fått förstahandskontrakt.