”Du måste vara frisk för att kunna vara sjuk”. Det är något som journalister som granskar socialtjänsten och vården ofta får höra utsatta människor klaga.
Regler om intyg, kontoutdrag och närvaro på möten i tid, tillgång till mobiltelefon och möjlighet att tala för sig – högarna med papper ansamlas i plastkassar på härbärgena och hotellhemmen. En av dem som kämpar är Danijela, som SVT Nyheter Stockholm nu kan berätta om.
– Det blir ju paradoxalt om det är den funktionshindrade individen som ska driva hela processen, säger Tom Palmstierna, professor och överläkare i psykiatri, till SVT Nyheter Stockholm.
Nya riktlinjer ska tas fram
Enligt socialtjänstlagen ska hjälp erbjudas den som är i svår nöd och inte kan klara sig på egen hand. Och att någon sover på olika härbärgen, och får en försämrad hälsa, är en dyrare insats än att genom systemet Bostad först stötta dem till egen lägenhet och behandling. Det har konstaterats i utvärdering och forskning.
En utvärderingsrapport som Sweco gjort för Stockholms stad för flera år sedan pekade på att det är viktigt att tjänstemän kan agera flexibelt utifrån en persons behov, men det behövs också tydligare riktlinjer för att lägenhetsförmedling till utsatta inte ska ske godtyckligt. Och byråkratin inom försörjningsstödet måste minska.
Hör socialborgarrådet förklara varför det behövs nya riktlinjer i videon längst upp.
”Avbruten insats” kan inte överklagas
Enligt socialtjänsten på Östermalm, som Danijela tillhör, så kan en insats om till exempel försökslägenhet ”avbrytas” och då kan den sökande inte överklaga detta, eftersom man kan avbryta utan formellt beslut.
– Det låter helt barockt. Har man tagit ett beslut så får man väl stå för det, eller så får man ta ett annat beslut. Avbrutet beslut, det har jag aldrig hört talas om, säger överläkare Tom Palmstierna.
Förmedlade lägenheter I stockholms stad
Antal lägenheter som förmedlats till socialförvaltningen från Bostadsförmedlingen (och de kommunala bolagen):
2017: 33
2018: 42
2019: 50
2020: 50
2021: 48
2022: 40