Experten listar barnbidraget, bostadsbidraget och lokala åtgärder och hur de bör förändraas. På bilden Tapio Salonen och till höger sedlar och små kastruller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tapio Salonen, professor i socialt arbete, listar de åtgärder han menar är effektivast för att motverka fattigdom i Sverige. Foto: SVT samt Jonas Ekströmer/TT

Därför minskar antalet hushåll som får försörjningsstöd i Sverige – forskaren förklarar

Publicerad

Trots en ökad inflation i Sverige ökar inte köerna till behovsprövade stöd hos kommunerna.

– Det har successivt gått ned, det är överraskande med tanke på hur det ser ut för hushållens ekonomi, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete.

Från flera håll larmas det om att situationen för de mest utsatta hushållen blivit värre. Svenskarnas skulder hos Kronofogden ligger på rekordnivåer. Antalet hemlösa i Stockholmsregionen ökar. Samtidigt har matpriserna varit höga under vintern och våren.

Vanligtvis brukar antalet personer som behöver försörjningsstöd från kommunerna följa det ekonomiska läget. Men så har det inte sett ut de senaste åren.

– Under många årtionden har försörjningsstödet, det vi kallar för socialbidrag, följt konjunkturen relativt väl med något års eftersläpning. Det har varit väldigt stabilt under tiotalet, legat på ungefär samma nivå hela tiden, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet som bland annat forskat om försörjningsvillkor.

Hushållens ekonomi och matpriser

I mars 2023 fick totalt 94 348 hushåll i Sverige ekonomiskt bistånd, jämfört med 104 900 i mars förra året, en minskning med omkring 10 procent. Så har trenden sett ut under en längre tid: sedan inflationen började stiga under sommaren 2021 har antalet personer som får ekonomiskt stöd av sin kommun ändå minskat.

-  Det har successivt gått ner de två senaste åren, med ungefär 20 procent. Det är överraskande med tanke på hur det ser ut för hushållens ekonomi med inflation och ökade matpriser, säger Salonen.

Förklaringarna till varför det minskar

Förklaringarna kan vara flera, till exempel att människor som kom till Sverige under 10-talet inte längre behöver ekonomisk stöttning. Men det kan även finnas andra förklaringar, som att det blivit svårare att söka hjälp.

– Vi tror också att trösklarna blivit högre i socialtjänstens handläggning. Det handlar om tidsandan, en restriktivare hållning i debatten och det offentliga samtalet som kan slå igenom i handläggningen hos socialtjänsten. Vi behöver mer forskning för att titta på detta, säger Salonen.

Se Agenda Special om inflationen klockan 21.15 i SVT2, eller i SVT Play.

Så många hushåll får försörjningsstöd i Sverige

2019: 202 220 hushåll

2020: 198 532 hushåll

2021: 182 250 hushåll

Helåret 2022 är inte sammanräknat ännu. Under den senast statistikförda månaden (mars 2023) fick 94 348 hushåll försörjningsstöd, jämfört med 104 900 hushåll i mars 2022.

Källa: Socialstyrelsens statistikdatabas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.