Det är inte ovanligt att äldre människor i brist på anhöriga och ett socialt nätverk blir isolerade från omvärlden. Ofrivillig ensamhet drabbar särskilt äldre i större städer och det kan det få tragiska följder.
Senast i måndags hittades en avliden man av polisen i en lägenhet på Södermalm. Han tros ha legat död i över tre år.
– I detta fallet handlar det om att han är ensam, har inga barn och har alla räkningar på autogiro. Då kan det tyvärr gå såpass långt, säger Mats Kemi, dödsfallshandläggare vid polisen i Stockholm.
Ca 60 personer om året ligger döda länge i Stockholm
Varje år åker Stockholmspolisen på cirka 240 dödsfall varav en fjärdedel har legat döda i över en månad, utan att någon saknat dem.
– Oftast upptäcks det, i de här fallen då personen har legat död under en längre tid, genom lukt i trapphuset eller så hittar hemtjänst dem. Det är det allra vanligaste, säger Mats Kemi.
Önskar att grannarna var mer nyfikna
89-åriga Gisela är en av många äldre i Stockholm som bor ensam. Hon har sällan någon kontakt med grannarna i lägenhetshuset på Östermalm där hon bor.
– Jag har inte haft någon kontakt med grannarna på de senare åren. Man skulle ju önska att människorna vore mer nyfikna på varandra. Jag skulle gärna vilja veta mer om grannarna. Var och en är så väldigt stressade nu för tiden, säger Gisela.
Äldrekontakt vill bryta ensamheten
För några år sedan hittade Gisela föreningen Äldrekontakt, som samordnar möten mellan äldre personer i deras närområden med hjälp av volontärer. De hjälper till med skjuts, fika och planering.
– Istället för att du sitter ensam i din lägenhet och längtar efter någon att prata med så hjälper vi dig att träffa personer i samma situation, säger Therese Gyll, verksamhetschef på Äldrekontakt.