En person står utomhus och håller upp en kräfta med klor, omgiven av träd och natur i bakgrunden. Personen bär en mörk jacka, och miljön verkar vara en skog eller ett naturområde under hösten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åke Thudén har fått upp 8 500 kräftor på några veckor i Åvaån. Se när när han drar upp ytterligare ett gäng tillsammans med SVT:s reporter. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Kräftinvasion i Tyresta naturreservat – hotar havsöringen

Publicerad

Havsöringen i Åvaån i Tyresta naturreservat, i Österhaninge, hotas av det varmare klimatet och sälar ute till havs. Men också av att ån kryllar av invasiva signalkräftor. Nu ska de bort.

I våras hittade fiskaren Åke Thudén bara fem smolt, alltså små havsöringar. Ett vanligt år kläcks ungefär 500 ägg.

Förutom att Åvaån har blivit torrare sedan 2018 väntar det numera även sälar närmare kusten som äter upp de små havsöringar som så småningom rör sig mot havet.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Sedan har vi problem med nygjorda dammar. Det här tarvar att man gör en rejäl utredning. Det är först de 3-4 senaste åren som det har blivit ett problem för havsöringens reproduktion, säger Sverker Lovén, seniorfiskekonsulent på Stockholms stad.

Kräftgång i Åvaån

Men det finns ett till problem. Och det är de tusentals kräftor som finns i ån och som äter rommen.

Sedan en dryg månad tillbaka har Åke Thudén med vänner fångat minst 8 500 kräftor. De små mals ner till foder, andra blir en del av volontärers sena kräftskivor.

– Det är en larmklocka som jag står och drar i. Och det är inte bara här i Tyresta, säger Åke Thudén.

– I Vättern har man problem med signalkräftor som äter rommen från harr. Och i Dalarna minskar havsöringen också.

Vad havsöringen behöver

För att havsöringen ska överleva är det viktigt med små strömmande vattendrag, så som Åvaån i Tyresta.

Det är de enda platserna där havsöringen kan reproducera sig på. Förutom att biotopen ska vara strömmande krävs det också att det är sötvatten och grus i botten, där honorna lägger sina ägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet