I våras hittade fiskaren Åke Thudén bara fem smolt, alltså små havsöringar. Ett vanligt år kläcks ungefär 500 ägg.
Förutom att Åvaån har blivit torrare sedan 2018 väntar det numera även sälar närmare kusten som äter upp de små havsöringar som så småningom rör sig mot havet.
– Sedan har vi problem med nygjorda dammar. Det här tarvar att man gör en rejäl utredning. Det är först de 3-4 senaste åren som det har blivit ett problem för havsöringens reproduktion, säger Sverker Lovén, seniorfiskekonsulent på Stockholms stad.
Kräftgång i Åvaån
Men det finns ett till problem. Och det är de tusentals kräftor som finns i ån och som äter rommen.
Sedan en dryg månad tillbaka har Åke Thudén med vänner fångat minst 8 500 kräftor. De små mals ner till foder, andra blir en del av volontärers sena kräftskivor.
– Det är en larmklocka som jag står och drar i. Och det är inte bara här i Tyresta, säger Åke Thudén.
– I Vättern har man problem med signalkräftor som äter rommen från harr. Och i Dalarna minskar havsöringen också.
Vad havsöringen behöver
För att havsöringen ska överleva är det viktigt med små strömmande vattendrag, så som Åvaån i Tyresta.
Det är de enda platserna där havsöringen kan reproducera sig på. Förutom att biotopen ska vara strömmande krävs det också att det är sötvatten och grus i botten, där honorna lägger sina ägg.