Fulsatt läktare fylld av bengalrök. Spelare ute på en fotbollsplan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Derbymatchen mellan Hammarby och Djurgården den 20 oktober avbröts av polis, efter att pyroteknik kastats in på arenan. Foto: TT

Notan för avbrutna skandalderbyt: Tre miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Polisens insatser i samband med fotbollsderbyt mellan Hammarby och Djurgården den 20 oktober har kostat skattebetalarna över tre miljoner kronor.

Samtidigt visar polisens matchrapport att över hundra pyrotekniska pjäser avfyrades inuti arenan – trots att publiken visiterats i entrén.

Det blev rejält stökigt när Hammarby tog emot Djurgården i Tele2 Arena den 20 oktober. Det omtalade rivalmötet slutade med att polisen drog tillbaka Hammarbys tillstånd, och arrangemanget fick upplösas.

Enligt polisens matchrapport, som SVT Nyheter tagit del av, hade det då avfyrats 126 pyrotekniska fyrverkerier inne på arenan. Varav 18 var så kallade bangers, som ger ifrån sig en högljudd explosion. Detta trots att besökarna visiterats – enligt rapporten i enlighet med polisens villkor.

Stockholmspolisen avböjer intervju, men svarar på några av SVT:s frågor per mejl. De skriver att visitationerna inte fungerar på ett tillfredsställande sätt, men specificerar inte vad detta innebär.

Avbrutet derby mellan Hammarby och Djurgården

”Arrangörer av idrottsevenemang måste ta ett större ansvar”, skriver polisens presstjänst.

Kostnaden enligt polisen: Tre miljoner

Derbystöket lämnar en miljonnota till allmänheten: Enligt Stockholmspolisens stabschef Pontus Sandulf ligger kostnaden för polisens arbete så här långt på tre miljoner kronor, men då har man ännu inte räknat in övertidskostnaden, som blir klar först i slutet av november.

Enligt polisen sticker fotbollsmatcherna ut, jämfört med andra stora idrotts- och musikarrangemang:

”Matcherna kräver mer resurser på grund av fler ordningsstörningar och våld. Det tar polisiära resurser i anspråk som hade kunnat komma samhället till nytta inom andra områden”.

Polisens klassificering av stöket blev fem på en sexgradig skala. I samband med den avbrutna matchen blev 80 personer omhändertagna eller bortförda av polis. 18 polisanmälningar upprättades – om bland annat skadegörelse, misshandel, narkotikabrott och ofredande.

Till detta kommer drygt 200 incidenter, som rör obehöriga på spelplanen, maskerade personer och inkastade föremål.

Inga ingripanden mot klacksektioner

I matchrapporten framgår också att varken ordningsvakter eller polis kunnat arbeta inne på klacksektionerna för att förebygga eller förhindra brott. Enligt polisen beror detta på att personalens säkerhet inte kunnat garanteras.

SVT har förgäves sökt Hammarby IF och Djurgården för en kommentar.

Hur svårt är det då att få in pyroteknik på en allsvensk arena? SVT har testat med bengal-attrapp – se hur försöken gick i videon nedan:

En person står till vänster och håller upp en snackbiten. I bakgrunden syns en stadsgata med belysning. Till höger ses en grupp människor som står i kö vid en entré, där en person med grön jacka sträcker ut armarna. Det finns även vagnar och väskor synliga i närheten av köbildningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter testar hur visitationen fungerar på Tele2 Arena genom att vid två matcher försöka smuggla in en hemmagjord förpackning av samma storlek och form som en riktig bengal. Foto: SVT/Jimmy Kirvesmäki

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avbrutet derby mellan Hammarby och Djurgården

Mer i ämnet