Calle Schulman och Robert Laul

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calle Schulman försvarar pyroteknik på fotbollsläktaren, men vill inte att det ska bli lagligt: ”Då är det inte spännande längre” Foto: SVT

Calle Schulman försvarar olaglig läktarkultur: ”Busigt”

Uppdaterad
Publicerad

I söndags stoppades en fotbollsmatch helt på grund av kaos i publiken. Men skribenten och AIK:aren Calle Schulman vill lyfta pyroteknik på läktaren som ett uttryck för passion för sitt lag.

– Läktarkultur är en del av lockelsen även för de minsta, säger han.

Flera fotbollsmatcher har de senaste veckorna blåsts av till följd av knallskott och pyroteknik i publiken. På söndagen stoppades Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården helt efter polisbeslut på grund av kaos på läktarna.

AIK-supportern Calle Schulman försvarar dock pyroteknik på läktaren. I programmet Veckans snackisar, som gjordes innan helgens avblåsningar, uttryckte han sitt stöd för användandet och berättade att han till och med låter sina barn leka med bengaler och rökbomber. Bangers tar han däremot avstånd från.

Avbrutet derby mellan Hammarby och Djurgården

Handlar om passion

– Det handlar om människor som uttrycker sin passion för laget. Jag säger inte att de ska bränna, att de ska göra det de gör. Men händer det så händer det. Det är inte så farligt, säger Calle Schulman.

Sportkrönikören Robert Laul håller inte med:

– Det finns en god anledning till att man inte ska ha 2000 grader varma nödbloss i folksamlingar, säger han.

Robert Laul menar att Calle Schulman uppmuntrar till ett kriminellt beteende.

– Personerna som använder pyroteknik på läktarna riskerar att straffas av rättsväsendet. Och det är ju ganska ofta 15–20-åriga killar som inte har så mycket konsekvenstänk. Så jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med att uppmuntra människor att använda illegal pyroteknik på fotboll.

Se Veckans snackisar på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avbrutet derby mellan Hammarby och Djurgården

Mer i ämnet