Djalali, som är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige, dömdes till döden i oktober. Domen möttes av protester från bland andra Amnesty, FN och svenska utrikesdepartementet. Dödsstraffet överklagades, men fastställdes på nytt i december. I januari kom dock uppgifter om att det iranska rättsväsendet skulle genomföra en översyn av dödsdomen.
”Definitiv dom”
Men enligt Chichaoui ska nu domen ha fastställts.
– Den här gången är domen definitiv. Det har konstaterats att dödsstraffet kan genomföras, och det kan ske när som helst, säger Chichaoui till Le Soir och passar samtidigt på att än en gång döma ut rättsprocessen som orättvis.
Amnesty international i Sverige har inte fått uppgifterna om fastställandet bekräftade.
– Men vi hörde från Djalalis fru i fredags att det antagligen skulle komma besked i morgon, och att advokaten inte var hoppfull. Och det här ligger ju i linje med det, säger Maja Åberg, sakkunnig vid Amnesty, till TT.
Hon säger att Amnesty hela tiden haft förhoppningen att domen mot Djalali skulle ogiltigförklaras.
Svenska utrikesdepartementet har inte fått någon information om domstolens beslut.
Ytterligare dom
På söndagen dömdes ytterligare en icke namngiven person till sex års fängelse för spioneri i Iran. Personen påstås ha sålt information om landets kärnenergiprogram till både USA och EU, hävdar det iranska rättsväsendet på sin hemsida.
Enligt åklagare Abbas Jafari Dolatabadi ska personen ha träffat amerikanska och europeiska agenter vid totalt nio tillfällen och givit dem information ”om sanktioner och kärnenergifrågor” i utbyte mot pengar.
Anklagas för samröre med Mossad
Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har bott här med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.
Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.
Den 26 december inledde Djalali en hungerstrejk, efter det att myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.
I oktober i år hävdade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den ”svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige.
Källa: Amnesty Sverige