Ett dolt bud innebär att någon lägger ett bud på en fastighet eller bostadsrätt med villkoret att budet ska vara hemligt för övriga spekulanter och budgivare. Företeelsen är varken ny eller olaglig, men skapar inte allt för sällan problem för mäklare. Budgivare som inte fick chansen att lägga över budet, ifrågasätter ofta mäklaren.
– Det är ett relativt vanligt kundärende att budgivare blivit besvikna och tror att det är mäklaren som undanhållit information. Men det är helt upp till säljaren att bestämma om det dolda budet ska tas emot eller inte, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Mäklaren kan inte neka dolda bud
– Mäklaren hamnar i en svår situation eftersom man enligt lag måste förmedla alla bud. Man är bara en budbärare, samtidigt är det mäklaren som ilskan riktas mot när budgivare som hade hoppats på att köpa bostaden, får besked om att den är såld till någon annan, säger han.
På Svensk Fastighetsförmedling rekommenderar man sina kunder att inte använda sig av dolda bud, för att budgivningen ska vara så transparent som möligt.
– Det är bra att vi pratar om det så marknaden vet att det förekommer. Köpare kan tro att mäklaren har tagit emot det dolda budet för att man vill göra en snabb affär, men så är det inte, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.
Fastighetsbyrån bekräftar bilden
– Dolda bud är problematiskt ut fler aspekter, men tyvärr inget vi kan komma ifrån. Det skapar irritation hos andra spekulanter och eftersom det ofta går så fort så är det inte ovanligt att det dyker upp problem längs vägen, säger Johan Vestberg, presschef på Fastighetsbyrån.
Fräckare budgivare på osäker bostadsmarknad
Det förs ingen statistik på antal bostadsaffärer som avslutas med dolda bud. Men på Erik Olsson Fastighetsförmedling upplever man att det blivit vanligare i takt med att bostadsmarknaden blivit mer avvaktande.
– Man pratar om att den mer avvaktande marknaden där försäljningen tar längre tid är köparens marknand. Det kan vara ett tecken på det, att man som köpare kan ställa högre krav och vara lite fräckare, säger Johan Nordenfelt.