Det var i juli som 14 skott avlossades mot en bostad i Ulvsunda. Två personer hade med hjälp av en stege klättrat upp på lägenhetens balkong, krossat en fönsterruta och skjutit in i lägenheten. En man i 30-årsåldern träffades av flera skott och avled av sina skador. Samtidigt befann sig hans anhöriga, inklusive barn, i lägenheten. Både kulor och kulhål hittades senare på flera ställen inuti lägenheten.
– Särskilt allvarligt är att skotten har avlossats in i lägenheten när två barn befunnit sig i lägenheten, säger rådmannen Alexander Nilsson.
Drygt två veckor senare häktades två personer – en man i 20-årsåldern skriven i Degerfors som ska ha utfört mordet tillsammans med en 14-årig pojke. Pojken hade varit på rymmen från ett SIS-hem under en längre tid.
Fanns på lista över måltavlor i våldsvågen
Offret fanns med på en lista över måltavlor i den pågående våldsvågen i Stockholm, enligt uppgifter till SVT.
Gärningsmännen kunde bland annat avslöjas med hjälp av vittnen som sett gärningspersonerna flera dagar ”spana” på målsägandens adress, från en närliggande lekplats.
De inblandade personerna hade under en tid bott på ett närliggande lägenhetshotell där de flera gånger fångats på övervakningskameror.
Både 20-åringen och 14-åringen pekas ut som mördare
Mannen från Degerfors döms nu till livstids fängelse. Åklagaren har även fört bevistalan mot en 14-åring och Solna tingsrätt konstaterar att även han har gjort sig skyldig till mord. Pojken får dock ingen påföljd, på grund av sin låga ålder.
Enligt tingsrätten är det är inte klarlagt vem som avlossade skotten. Däremot anser man att både 20-åringen och 14-åringen har deltagit i gärningen.
20-åringen dömdes i november till tre års fängelse för grovt vapenbrott. Han är även häktad misstänkt för mord vid Mellringeskolan i Örebro i somras.
Detta är bevistalan
Den som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till någon påföljd.
I vissa fall kan polis eller åklagare ändå genomföra en utredning för att utreda vad som har hänt och ge socialtjänsten underlag för att kunna sätta in stöd- eller vårdinsatser.
Vid särskilt allvarliga brott kan åklagaren begära att domstol prövar skuldfrågan genom så kallad bevistalan.
Detta görs bara när åklagaren bedömer att det går att bevisa att personen begått brottet. Domstolen kommer då att ta ställning till om den unga personen begått brottet eller inte, men kommer inte att döma ut någon påföljd.
Källa: Åklagarmyndigheten