Det så kallade assistansmålet, där 34 personer knutna till ett företag i Södertälje i juni dömdes för ekonomisk brottslighet, är det dyraste någonsin i Sverige. Tingsrättens kostnader landade på nästan 84 miljoner kronor.
Alla dömda har överklagat till Svea hovrätt. Rättegången startar i dag och är planerad att pågå till slutet av maj nästa år.
Det kommer att sluka stora resurser hos hovrätten.
– Det innebär oerhört stora påfrestningar. Ett antal domare blir uppbundna under lång tid och det blir en väldigt stor belastning för kansliet, säger Fredrik Wersäll, hovrättspresident vid Svea hovrätt.
”Oerhört viktigt”
Men det finns också en psykiskt jobbig aspekt av rättegångar som pågår länge, för alla inblandade. Det är helt enkelt svårt att koncentrera sig.
-Jag tror inte att det går att föreställa sig hur påfrestande det är att sitta instängd i en rättssal under så lång tid med samma mål. Det är oerhört viktigt att man håller en sansad och respektfull ton och det är svårt, säger Wersäll.
Han säger att det ökade antalet stora mål är ett allt mer akut bekymmer för Svea hovrätt och att det är viktigt att polis och åklagare gör vad de kan för att begränsa målen.
-Vårt rättssystem är inte anpassat efter den här typen av stora mål. Nu pågår ett lagutredningsarbete och jag tycker att det är angeläget att den regering som kommer efter valet tar itu med det här, säger Wersäll.
En framgångsfaktor
Advokatsamfundet håller med om att något måste göras.
-Det största problemet är att personer sitter häktade i åratal. Ett annat problem har varit att åklagarna lämnar in nytt material hela tiden, säger Anne Ramberg, Advokatsamfundets ordförande.
Kammaråklagare Bodil Bassmann är en av åklagarna i assistansmålet. Hon delar också bilden av de stora målen som ett bekymmer, men säger att de gör vad de kan för att begränsa utredningarna.
-Men när det handlar om grov organiserad brottslighet så gäller att det att visa att den är en del i ett upprepat mönster och då blir det gärna stort. Det är också en del av framgångsfaktorn, annars hade det blivit mer fragmentariskt.