Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen öppnade Gröna Lund upp parken igen. SVT var på plats för att prata med besökare. Foto: SVT

Efter dödsolyckan: Gröna Lund återbetalar 985 guldkort

Uppdaterad
Publicerad

Gröna Lund öppnade för besökare och startade attraktionerna igen under onsdagen, drygt en vecka efter dödsolyckan. Men betydligt färre än vanligt har förbokat biljett till nöjesparken och den senaste veckan har 985 guldkort återbetalats.

Efter olyckan den 25 juni, där en person omkom och nio personer skadades, har 985 personer krävt att få sina guldkort återbetalade. Samtliga har fått pengarna tillbaka för kortet som ger besökarna fri entré hela säsongen, tillgång till alla attraktioner och gratis konserter. Varje år säljer Gröna Lund ungefär 10 000 guldkort.

”Alla som velat få sina guldkort återbetalda har fått det”, skriver Max Lagerbäck, tf informationsansvarig på Gröna Lunds ägare Parks and Resorts, till SVT Nyheter.

Ett guldkort kostar 1 699 kronor vilket betyder att Gröna Lund har betalat tillbaka guldkort värda 1,6 miljoner kronor den senaste veckan. Under hela 2022 var det bara något enstaka guldkort som återbetalades, enligt Lagerbäck.'

I videon: Hör de unga besökarna om hur det känns att attraktionerna öppnat på nytt.

Färre besökare

Vid den här tidpunkten förra året hade Gröna Lund ungefär 5 000 förbokningar per dag. På onsdagen var det färre som förbokat en biljett till nöjesparken, bara 1 700 stycken.

– Folk är så klart oroliga men vi vaknade också till dåligt väder. Det kan också ha sänkt siffran något, säger Max Lagerbäck.

”Kommer finnas i bakhuvudet”

Trots att det är fler än vanligt som har lämnat tillbaka sina årskort har alla inte avskräckts av olyckan.

– Jag litar på att Gröna Lund har bra säkerhet, att de kollar allt extra noga och att de kommer se till att det inte kommer ske igen, säger Ellen Clauson, 13, som ofta nyttjar sitt årskort på nöjesparken.

Hon har inte övervägt att lämna tillbaka sitt årskort men förstår dem som har valt att göra det.

– Jag kommer tänka på olyckan en del när jag åker dit, det kommer finnas i bakhuvudet, säger hon.

Tidigare i veckan var parken öppen som promenadpark men under onsdagen öppnade parken och gick tillbaka till det normala.

”För oss finns det alltid ett före och ett efter den 25 juni. För oss är det inte längre ”som vanligt”. Samtidigt är parkupplevelsen, med dess åkattraktioner och föreställningar i stort sett densamma som innan olyckan”, skriver Gröna Lunds vd Jan Eriksson på Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.