Under ett års tid har polisen kunnat hindra personer som främjar grov brottslighet från att vistas på vissa platser, efter att en ny lagstiftning om preventiva vistelseförbud kom på plats.
I Stockholms län har strax över 50 personer fått beslut om vistelseförbud. Oftast gäller beslutet i ett halvår. Några av dem har redan hunnit få två vistelseförbud, det andra bara dagar efter att det första slutade gälla.
Över hälften dömda för överträdelser
I delar av Alby i Botkyrka har ett tiotal personer förbjudits från att vistas, vilket är fler än i något annat område. Sju av dem har sedan dömts för överträdelse av förbudet – många av dem vid upprepade tillfällen. Men polisen tycker ändå att lagen har effekt:
– Vår känsla är ju att det är mycket lugnare just nu. Om det beror enbart på det här återstår att se, säger William Rasmussen.
Totalt har 15 personer dömts för överträdelse av vistelseförbud i Stockholms län. Ytterligare sex personer har nyligen häktats eller åtalats och är i pågående rättsprocess.
Vistelseförbud i Stockholms län
Lagen om preventiva vistelseförbud började gälla 1 februari 2024 och gäller avgränsade områden där det finns risk för brottslighet i samband med att en individ befinner sig där, platser för drogförsäljning till exempel.
Ibland kan förbudet gälla exakta adresser eller öppna platser som torg eller tunnelbanestationer. Ibland kan det handla om en större del av ett område med undantag för en sträcka som gör det möjligt att ta sig till sin bostad.
Här är platserna i Stockholms län där någon fått förbud mot att vistas i vissa områden.
Alby
Brandbergen
Bredäng
Fittja
Flemingsberg
Fruängen
Hagsätra
Hovsjö
Husby
Hässelby
Jordbro
Larsberg/Högsätra Lidingö
Rinkeby
Rissne
Ronna
Rågsved
Skärholmen
Sätra
Södertälje
Tensta
Vårberg
Vårby gård
Vällingby
Västertorp
Kort om lagen om preventiva vistelseförbud
• Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen.
• Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.
• Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet.
• Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud.
• Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.
• Förbudet ska gälla i högst sex månader i taget och gälla ett geografiskt avgränsat område.
• Den som bryter mot ett vistelseförbud ska bestraffas med fängelse i upp till ett år. Om brottet är ringa, ska personerna dömas till böter.
Källa: Polisen