Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Clara Lindblom (V) om beslutet och Utbildias delägare Patrick Gladhs svar. Foto: Utbildia/SVT

Efter Säpolarmet om radikalisering: Förskolor i Stockholm stängs

Uppdaterad
Publicerad

Två förskolor i Kista och Akalla stängs efter Säpos larm i höstas om att barnen riskerar att radikaliseras. Förskolorna drevs tidigare av samma koncern som ägde Cordobaskolan, som stängdes i fjol efter samma Säpolarm. En person inom ledningen i den koncernen ska ha haft koppling till en terrororganisation.

Det är Mångårdens två förskolor i Järva som Stockholms stad nu beslutat att stänga, efter förskolenämndens möte under tisdagen.

I november drog Skolinspektionen in tillståndet för grundskolan Cordoba International School, efter larm från Säkerhetspolisen.

I yttrandet uppgav Säpo att flera anställda och personer i ledningen i den tidigare ägarkoncernen stått i kontakt med våldsbejakande islamister. Efter att tillståndet dragits in beslutade bolaget att stänga skolan.

Stänger förskolorna trots ny ledning

Förskolorna, som har plats för 185 barn, drevs tidigare av koncernen Mångården Holding, vars dotterbolag ALM Education ägde Cordobaskolan.

I februari köptes Mångården Holding upp av företaget Utbildia, vilket innebar en helt ny ledning.

Men efter Skolinspektionens beslut angående Cordobaskolan har Stockholms stad utrett de två förskolorna och nu fattat beslut om att stänga dem den 8 maj.

Ska ha verkat inom terrorgrupp

Enligt staden har ägaren inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkerställa att barn inte utsätts för radikalisering.

En person inom ledningen i den tidigare koncernen ska ha verkat för en terrorgrupp utomlands, enligt Säpo. Även om ledningen för förskolorna är ny har inte personalen bytts ut.

– Det viktigaste nu är att vi ser till att alla barn får komma till en tryggare förskola, och jag vet att det finns nya förskoleplatser för alla i Järva, säger Clara Lindblom (V), gruppledare i Stockholms stad.

Beslutet kommer överklagas

Utbildias delägare och skolchef Patrick Gladh menar att de gjort alla åtgärder de kunnat för att säkra en trygg miljö för barnen med det underlag som Säpo lämnat in. Styrelse, rektor och viss personal har bytts ut.

– Har Stockholm stad mer information om personer tar vi gärna emot den informationen så vi kan åtgärda det, säger Patrick Gladh.

Beslutet kommer att överklagas till Förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.