Stockholmsmässan iÄlvsjö, Kung fu

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vincent Olsson tävlar EM i kampsportsgrenen taolu på Stockholmsmässan. Efter hur väl kamprörelserna i wushu/kung fu utövas får den tävlande poäng. Foto: SVT

EM i kung fu på Stockholmsmässan – 29 länder slåss om medalj

Uppdaterad
Publicerad

På Stockholmsmässan samlas under helgen den europeiska eliten inom kampsporten wushu, eller kung fu, som sporten också kallas. Tävlingen arrangeras för 19:e gången och i år är det Sverige som står vid rodret för EM.

– Trots att sporten är relativt liten i Sverige siktar vi på guldmedaljer, säger Peder Finnsjö, arrangör och ordförande för Svenska Kung fu och Wushuförbundet.

Till det officiella europeiska mästerskapet i wushu som pågår mellan den 3 till 5 maj deltar cirka 400 tävlande från 29 länder. Både på junior- och seniornivå.

– Tävlingarna vänder sig också till en bred publik och vår förhoppning är att ett europeiskt mästerskap i kampsport ska bli är en idrottslig upplevelse för alla, säger Peder Finnsjö.

Det är två tävlingsgrenar

De tävlande utövar antingen taolu eller sanda. I grenen taolu visar den som tävlar upp olika sekvenser av kamprörelser, med och utan vapen, och domare sätter poäng efter hur väl genomförda programmen är.

Den andra grenen är sanda, där två motståndare möts i fullkontakt och poäng plockas genom slag, sparkar och kast i en ring.

Wushu

Wushu/kung fu består av hundratals olika kampstilar som har utvecklats i Kina under många århundraden. Sporten delas in i olika ”skolor” eller ”familjer” efter gemensamma drag.

Den kinesiska kampsporten tros ha utvecklats från självförsvarstekniker, jakt och militärträning. Kinesiska soldater har sedan antiken tränats i väpnad såväl som obeväpnad närstrid.

Tai chi och Qigong har sitt ursprung i wushu.

Bruce Lee, var en kinesisk-amerikansk skådespelare och kampsportare som medverkade i olika amerikanska filmer på 70-talet, vilket bidrog till att kampsporten blev känd även utanför Kina.

Källa: Svenska Kung fu & Wushuförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.