Kriminalkommisarie Fredrik Gårdare fördömer attentat mot rättsväsendet. Foto: SVT

”Ett hot mot demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Historiskt sett är attacker mot myndighetspersoner ovanliga. Men när det hänt har oftast små ostrukturerade gäng legat bakom, säger kriminalkommisarie Fredrik Gårdare.

Fredrik Gårdare leder särskilda insatser mot gängkriminalitet i Stockholm. Enligt honom är organiserade attacker mot polis och myndighetspersoner ytterst ovanliga.

– Historiskt sett handlar det om väldigt få. Någon enstaka per år, säger han.

Läs också: Handgranat mot polisbuss

Enligt Stockholmspolisens egna anmälningar till Arbetsmiljöverket utsätts kåren för allt fler allvarliga tillbud och skador kopplade till sin yrkesroll. Antalet anmälningar om explosioner eller sprängningar har till exempel ökat från tre anmälda fall 2012 till 26 fall under 2016 i Stockholms län.

Sällan välkända gäng

Fredrik Gårdare vill inte dra några paralleller till det aktuella fallet i norra Stockholm, men menar att förövare i tidigare fall inte tillhört de mest välkända gängen och etablerade aktörerna inom organiserad brottslighet.

– Nej, de mer välorganiserade gängen vet att den här typen av attentat inte gynnar deras verksamhet. De vill gärna vara farliga och upplevas obehagliga men går sällan över den här typen av gränser, säger Fredrik Gårdare.

Ostrukturerade gäng

Historiskt sett har det handlat om små ostrukturerade gäng, utan hierarkisk ordning som stått för attentaten, menar Fredrik Gårdare.

– När det har hänt förr har det handlat om de mindre gängen utan styre. Där har man vänt sig mot rättsväsendet med snabba impulshandlingar, hot och så vidare, säger Fredrik Gårdare.

Polisen ser väldigt allvarligt på den här typen av händelser och klassar det som ett hot mot demokratin.

– Ett hot mot en person inom en myndighet blir ett hot mot hela myndigheten, mot vårt arbete och i förlängningen ett hot rättsväsendet och demokratin, säger han.

Anmälningarna som ökat mest i Stockholm

Polisens egna anmälningar om allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket har ökat rejält.

Explosioner och sprängningar har ökat, från tre stycken år 2012 till 26 stycken år 2016.

Anmälningar om fallande/flygande föremål, som stenkastningar har gått från 16 anmälningar 2012 till 56 stycken 2016.

Fysiskt våld som slag, sparkar och knuffar har ökat från 17 till 58.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.