Felaktiga utbetalningar till kriminella, som skinnar statliga myndigheter, regioner och kommuner genom välfärdsbrott på pengar, är svåra att få tillbaka.
– Man uppskattar att två procent av dessa pengar återbetalas. Det är av oerhörd vikt att ha kontroller innan pengar betalas ut till de som utnyttjar systemet, säger Linnéa Graaf som är expert på välfärdsbrott.
Skillnader i hur regioner och kommuner jobbar mot välfärdsbrott
På Sveriges kommuner och regioner, SKR, ser man stora skillnader i hur regioner och kommuner jobbar. Två regioner som lyfts fram och som kommit långt med att stoppa felaktiga utbetalningar är Region Stockholm och Västra Götalandsregionen
Så sent som i januari i år stoppade Region Stockholm två vårdcentraler i Stockholm som misstänks för välfärdsbrottslighet.
I videon ovan hör du experten på välfärdsbrottslighet Linnéa Graaf och primärvårdsregionrådet Christine Lorne (C).
”Drabbade kommuner lägger mer tid på välfärdsbrotten”
SKR menar att felaktiga utbetalningar är högprioriterat men medger samtidigt att en samlad summa är svår att räkna ut då det rör sig om 21 regioner och 290 kommuner.
– Det krävs en omfattande studie för att se vad välfärdsbrottsligheten kostar regionerna och kommunerna och det har inte gjorts, säger Christina Kiernan som är samordnare mot välfärdsbrottslighet på Sveriges kommuner och regioner.
I videon nedan hör du SKR:s Christina Kiernan.