En delad bild som visar två olika scener. Den vänstra delen visar en person som använder en dammsugare i ett badrum med vita väggar och en toalett i bakgrunden. Den högra delen visar en person med blont hår, klädd i en mörk kavaj och vit blus, som sitter i en neutral miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Caroline Engberg på Gävle kommun berätta hur företaget stack ut i statistiken – och hur de upptäckte det misstänkta fusket. Foto: Hasse Holmberg/TT/Ellen Pan/SVT

Hemtjänstbolag får fortsätta i Stockholm – trots larm om fusk

Uppdaterad
Publicerad

Ett hemtjänstbolag som polisanmälts för välfärdsbedrägeri i Gävle kan fortsätta expandera i Stockholm – trots att kommunen fick tips om oegentligheter redan för två år sedan. Även Ivo informerades om misstankarna, men ändå får bolaget behålla sitt tillstånd.

– Vi tar anklagelserna på största allvar men håller inte med, skriver företagets vd i ett mejl till SVT.

I juli 2024 fick Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tips från Gävle kommun om att man upptäckt välfärdsbedrägerier hos hemtjänstutföraren Gabriellas hemtjänst.

Kommunens utredning visade på flera brister. Man misstänkte bland annat att insatser registrerats trots att de aldrig utförts, och polisanmälde företaget för bedrägeri.

Välfärdsbrott i Stockholms län

Samtidigt har Gabriellas hemtjänst verksamhet i Stockholm, och trots att Ivo fick tips om fusket både i juli och oktober så inledde man inte något tillsynsärende.

Olle Romlin, pressekreterare på Ivo, skriver i ett mejl till SVT att man tar emot ett stort antal tips och agerar där risken för brukare är som störst.

Expanderar i Stockholm

Förra året fakturerade Gabriellas hemtjänst över 3,7 miljoner kronor av Stockholms stad och har i nuläget ett 30-tal kunder i Stockholm. Enligt jobbannonser på nätet är man i full gång att expandera ytterligare.

Husseen Eiltire, vd på Gabriellas hemtjänst, skriver i ett mejl till SVT att man tar anklagelserna på största allvar, men inte håller med om de slutsatser som Gävle kommun dragit. Han anser att kommunen agerat oproportionerligt utan att ge en rimlig chans att rätta till eventuella avvikelser.

”Vi har följt kommunens tidigare regelverk, där anhöriganställningar var tillåtna och en vanlig praxis fram till den 30 april 2024. Vi har använt dokumentationssystemen enligt vad vi uppfattat som korrekt”, skriver vd:n.

SVT:s granskning visar att Stockholms stad fick tips om företaget redan år 2022. En konkurrerande hemtjänstutförare uppgav då att Gabriellas hemtjänst ska ha rekryterat deras brukare genom att betala dem för att byta till företaget. Tipsaren menade också att företaget gjorde otillåtna anhöriganställningar. Men äldreförvaltningen fann inga bevis för det.

Brister även på annan ort

Företaget har också 14 kunder i Nyköping. Även där har kommunen upptäckt flera brister, bland annat en otillåten anhöriganställning. Men efter en tillsägning får man ändå fortsätta sin verksamhet i staden.

– Företaget har gjort de åtgärder vi krävde och därför är nu utredningen avslutad, säger Marie Johnsson, sakkunnig tjänsteman vid vård- och omsorgsnämnden i Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Välfärdsbrott i Stockholms län

Mer i ämnet